Zelená omeleta s kozím sýrem a lososem 

Tohle už jsem chtěla dlouho vyzkoušet - omeletu s něčím sytě zeleným. Teď v předjaří té zeleně kolem ještě tolik není, tak ať máme zeleno aspoň na talíři. Je to vlastně klasická vaječná omeleta, ovšem vajíčka jsou rozmixovaná s hrstí něčeho zeleného - může to být baby špenát, rukola, mangold, mladé kopřivy nebo jejich směs. Nejlepší je všechno dohladka prošlehat v mixéru na smoothies. Omeletu peču spíš na mírném ohni - rozpálím pánev na nejvyšší příkon, vliju na ní těsto a snížím přívod tepla asi na polovinu. Omeletě to trvá cca 4-5 minut, ale záleží i na tom, jak tlustá/tenká je vrstva těsta. A péct stačí po jedné straně - jakmile těsto zpevní a povrch je suchý, máme hotovo. Tímhle postupem současně zaručíme, že ta vrchní strana omelety zůstaně krásně zelená. Máte-li nepřilnavou pánev, dá se omeleta dělat nasucho, jinak na trošce přepuštěného másla nebo olivového či řepkového oleje. 

Potřebujeme (na 1 větší nebo 2 menší omelety):

  • 2 větší vejce
  • Hrst (cca 40g) mladých špenátových, mangoldových či kopřivových listů nebo rukoly
  • 1 stroužek česneku (u rukoly bych ho vynechala)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • 50g čerstvého kozího sýra 
  • 100g hustého bílého skyru nebo řeckého jogurtu Milko
  • 40g plátků uzeného lososa

Postup:

    1. Kozí sýr vymícháme se skyrem vidličkou dohladka a trochu přisolíme.
    2. Vejce, lupení a česnek najemno rozmixujeme v mixéru nebo smoothie makeru. Dochutíme špetkou soli a pepře.
    3. Rozpálíme nepřilnavou pánev a vlijeme na ni zelenou vaječnou hmotu. Z uvedeného množství upečeme buď 1 větší omeletu (průměr cca 30cm, nebo 2 menší o průměru něco přes 20cm).
    4. Hotové omelety necháme trochu vychladnout, potom je po opečené straně pomažeme kozím sýrem, poklademe kousky uzeného lososa a srolujeme. 

Výživové hodnoty (na 1 omeletu ze 2):

Kcal: 190, bílkoviny: 18,5g, sacharidy: 3,8g, z toho cukry: 3,5g, tuky: 11,3g, z toho NMK: 3,9g