Vepřová panenka na rozmarýnu
Vepřová panenka je svíčková z vepře - wiki říká, že jde o sval velký bedrovec (m. psoas major), malý bedrovec zakrněl. Sval je oporou páteři, není ale příliš zatěžován a maso má proto jemná svalová vlákna, je křehké, libové a má vysoký obsah bílkovin. Na druhou stranu má ale také minimum tuku, a je proto potřeba dát si pozor a panenku tepelně upravovat tak, aby nebyla příliš vysušená. Bílkovin má panenka opravdu hodně - v jedné středně velké porci (150g zasyrova) jich je 30g - to je zhruba maximum, které organismus dokáže najednou zpracovat.
Úprava v tomto receptu je minutková a vlastní práce bude trvat opravdu jen pár minut. Je ale potřeba začít s předstihem a maso nechat před zpracováním dojít na pokojovou teplotu. Máslo nakonec je volitelná přísada, nicméně hodně pomůže chuti a maso je šťavnatější, takže doporučuji ho nevynechávat.
Na obrázku je panenka podávána s parmazánovými bramborami a čínským zelím bok choy - to jsem podélně rozpůlila a jen krátce opekla na másle. Místo něj můžeme použít třeba špenát, polosušená rajčátka a podobně.
Potřebujeme (na tři porce):
- 450g vepřové panenky
- 10g olivového oleje
- 10g másla
- čerstvý rozmarýn
- sůl (nejlépe vločkovou)
Postup:
- Panenku nakrájíme na cca 4-5cm tlusté kousky, které lehce zplošíme dlaní do tvaru malých steaků.
- Steaky z obou stran potřeme olejem, posypeme jehličkami rozmarýnu a necháme ještě chvilku odležet.
- Na (nejlépe) litinovou rozpálenou pánev poklademe kousky panenky (už nepřidáváme žádný další olej) a opékáme z každé strany cca 3 minuty (já nechávám plamen zpočátku na maximum a pak trošku stáhnu).
- Potom na každý kousek masa dáme kousek másla, posolíme, přikryjeme poklicí a na vypnuté plotýnce necháme 5-10 minut dojít - mezitím dokončíme přílohu.
- Servírujeme na prohřáté talíře.
Výživové hodnoty 1 porci ze tří (bez přílohy):
Kcal: 259, bílkoviny: 30,7g, sacharidy: 0g, tuky: 14,2g