Veganské kokosky

Tohle už jsem hrozně dlouho chtěla vyzkoušet: slitá tekutina z konzervované cizrny (aka aquafaba) se prý dá ušlehat úplně stejně jako vaječný bílek. Což může být užitečné buď tehdy, kdy nutně potřebujete sníh z bílků a zrovna nemáte vajíčka, nebo když nejíte vůbec nic živočišného původu, případně pokud máte alergii na vaječný bílek. A včera jsem dělala hummus a ten cizrnový nálev mi zase zbyl, tak jsem ho nevylila a zkusila ho ušlehat. Vypadá to jako naprostý úlet, ale výsledkem byl pevný sníh, od toho bílkového k nerozeznání. Chutově téměř neutrální. Pravda je, že po zašlehání cukru a kokosu si trochu sedl, ale takhle se mi při přípravě kokosek chová i ten „opravdický". A výsledné kokosky jsou chuťově úžasné, vzhledem k redukovanému množství cukru ne moc sladké a hodně kokosové. Vůbec vás nenavádím k tomu, abyste sníh od teď už dělali zásadně ve veganské variantě, ale někdy se tahle zkušenost prostěmůže hodit.

Potřebujeme (na cca 80 menších kousků):

  • 150g strouhaného kokosu
  • 170g tekutiny slité ze sterilované  (ideálně ve skle) nebo doma vařené cizrny
  • 100g hnědého třtinového cukru (může být i bílý, ale hnědý zajistí lepší chuť) 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 110°C.
  2. Cizrnovou vodu dotuha ušleháme (trvá to podobně dlouho jako při šlehání bílků).
  3. Do hotového sněhu opatrně vmícháme cukr (je dobré přisypávat ho postupně).
  4. Nakonec lehce zašleháme kokos - taky po částech. 
  5. Výsledná hmota by měla být poměrně hustá, aby se daly tvarovat neroztékající se hromádky - v případě potřeby lze zahustit dalším kokosem.
  6. 2 plechy vyložíme pečicím papírem nebo fólií.
  7. Lžičkou klademe na plech malé hromádky těsta, evt je můžeme dotvarovat navlhčenými prsty. 
  8. Pečeme, respektive spíš sušíme, na 110°C přibližně 60 minut, ale dost záleží na konkrétní troubě, doporučuji kontrolovat už po cca 45 minutách.
  9. Hotové kokosky by měly být zatepla zespodu ještě trochu pružné a uvnitř lehce lepkavě měkké. 

 

Výživové hodnoty na 1 kokosku (z 80 kousků):

Kcal: 18, bílkoviny: 0,1g, sacharidy: 1,7g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 1,2g

Poznámka: Stejným způsobem se údajně dá použít i nálev z konzervovaných fazolí, i voda z cizrny, kterou si sami uvaříte. Ovšem v tomhle případě je potřeba suchou cizrnu nejdřív namočit (přes noc), vodu z namáčení vylít, cizrnu zalít novou (neosolenou) vodou a vařit. Tekutinu z hotové cizrny pak slít a ještě chvíli samotnou vařit, aby trochu zhoustla (konzistenci by měla mít asi jako bílek). Luštěniny obecně je před vařením dobré namáčet - jednak se pak rychleji uvaří, ale hlavně se do vody vyluhuje část purinů, antinutričních látek, které brání vestřebávání některých minerálů a u predisponovaných lidí vedou ke vzniku dny. A namáčením se taky zlepšuje stravitelnost.

Pro náhradu vaječného bílku zhruba platí, že 1 bílek = 3 lžíce aquafaby.