Tzatziki

Jednoduchý předkrm/salát/studená omáčka. Původem řecké jídlo, jehož základem je vymačkaná nahrubo nastrouhaná okurka, česnek, sůl a hustý řecký jogurt. Dál se přichucuje buď mátou, petrželkou nebo koprem, a přidat se dá i olivový olej. Dříve jsem na přípravu používala Hollandii, kterou jsem nechávala vykapat, aby byla hustší, teď dávám, kvůli výrazně vyššímu obsahu bílkovin, přednost spíš řeckému jogurtu Milko nebo skyru. 

Potřebujeme (na 1 až 2 porce):

  • 1 kelímek (140g) bílého řeckého jogurtu Milko nebo skyru
  • Cca 300g nahrubo nastouhané salátové okurky (klidně i se slupkou)
  • Lžičku (5g) panenského olivového oleje
  • Česnek podle chuti
  • Sůl, evt. čerstvě mletý pepř
  • Hrst čerstvé máty (nebo kopru nebo petrželky) - v nouzi nemusí být nic, ale specielně máta hezky doladí výslednou chuť

 Postup:

  1. Nahrubo nastrouhanou okurku lehce prosolíme a necháme chvilku odležet. Pustí dost šťávy, kterou vymačkáme, protože tzatziki by mělo být husté a neměla by se z něj odlučovat voda. (Vymačkanou tekutinu doporučuju vypít.)
  2. Okurku promícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem, olejem a nahrubo nasekanými (nastříhanými) lístky máty.
  3. Podle chuti dosolíme a opepříme.
  4. Podáváme buď s bagetou (a skleničkou vína) jako lehkou večeři, nebo jako přílohu, třeba ke grilovanému masu, falafelu nebo jak kdo má chuť.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze dvou):

Kcal: 93, bílkoviny: 8,2g, sacharidy: 8,2g, z toho cukry: 4,4g, tuky: 3g