Tvarohový koláč s mákem a švestkami
Jeden z našich tradičních domácích "snídaňových" koláčů. Kombinace tvarohu, máku a švestek je pro mne neodolatelná, navíc je koláč plný bílkovin a vápníku. Množství surovin je počítáno pro hlubší plech cca 26*33 cm. Použité pohankové vločky (kromě obchodů se zdravou výživou je mají například i v Albertu nebo Tescu) zaručí, že koláč bude přirozeně bezlepkový a spodní vrstva bude díky nim mít jemně oříškovou chuť. Pohankové vločky můžete, samozřejmě, nahradit jinými - buď klasicky ovesnými, celozrnnými žitnými nebo nějakou jejich směsí (směs 4 nebo 7 druhů vloček prodává např. např. v DM drogeriie) apod. Použít se dá i pohanková mouka. Pokud použijete bezlepkový prášek do pečiva bez fosfátů (já používám od značky Amylon), osvědčilo se mi přidat k němu ještě asi půl lžičky sody. Já poslední dobou používám namísto cukru do koláčů tenhle čekankový sirup. Má hodně vlákniny a v koláči přirozeně sníží obsah přidaného cukru. V tabulce výživových hodnot uvádím hodnoty jak pro variantu s cukrem, tak pro variantu s čekankovým sirupem. Koláč je z kategorie "vlhkých", je proto lepší uchovávat ho v lednici. Jako snídaně ideální!
Potřebujeme:
- 200g pohankových nebo bezlepkových ovesných vloček, případně bezlepkové ovesné nebo pohankové mouky (ne celozrnné)
- 5 větších vajec
- 1 prášek do pečiva (bezlepkový např. od firmy Labeta, Amylon nebo z DM) plus trochu jedlé sody
- 120g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
- 750g (3 vaničky) tvarohu bez tuku
- 350g kelímek bílého skyru
- 250g bílého jogurtu (Hollandia, bez odloučené syrovátky)
- 30g bramborového škrobu
- 100g mletého máku
- 900g vypeckovaných švestek
- Skořice dle chuti
- 15g sezamových semínek
Postup:
- Předehřejeme troubu na 220°C. Pekáček cca 26*33 cm vyložíme pečícím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Omyjeme a odpeckujeme švestky.
- Máme-li vločky, pomeleme je na hrubší mouku ve food procesoru. Mouku smícháme s práškem, sodou, skořicí, jogurtem 250g, 1 celým vejcem, 4 bílky a 40g cukru/čekankového sirupu. Vznikne celkem řídké těsto.
- Z tvarohu slijeme přebytečnou tekutinu a smícháme se skyrem, 4 žloutky, zbylými 80g cukru/čekankového sirupu a bramborovým škrobem.
- Na dno pekáčku nalijeme vločkové těsto a na 10 minut strčíme do trouby.
- Po 10 minutách plech vytáhneme a na zpevněnou vrstvu těsta opatrně rozetřeme tvaroh, ten rovnoměrně posypeme mákem a na něj natěsno vyrovnáme půlky švestek slupkou dolů. Poprášíme skořicí a posypeme sezamovými semínky.
- Pekáč vrátíme do trouby, teplotu ztlumíme na 180°C a pečeme asi 40 minut.
- Švestky nahoře pečením trochu oschnou - do druhého dne natáhnou vlhkost, ale pokud bychom jim chtěli pomoct hned, tak je ještě za horka potřeme kouskem másla.
Výživové hodnoty ve 100g (varianta s čekankovým sirupem):
Kcal: 135, bílkoviny: 9,1g, sacharidy: 13,3g, z toho cukry: 5,5g, tuky: 4,1g, z toho nasycené MK: 1g, vápník: 100mg, vláknina: 5,7g
Výživové hodnoty ve 100g (varianta s cukrem):
Kcal: 1463, bílkoviny: 3,1g, sacharidy: 17,4g, z toho cukry: 9,7g, tuky: 4,1g, z toho nasycené MK: 1g, vápník: 100mg, vláknina: 2,3g