Tvarohový koláč s Black Forest Fruits

V zimě je výběr čerstvého ovoce poměrně zúžený, a proto je právě teď vhodná doba na použití ovoce hlubokozmrazeného. Ovoce se zamrazuje v době, kdy má nejvyšší sezónu, je proto hezky zralé a plné živin. Nízké teploty obsah nutričních látek ovlivňují jen minimálně. 

Do koláče jsem použila celý 750g sáček Black Forest Fruits, což je zmrazený červený a černý rybír, maliny a ostružiny. Tenhle konkrétní pochází z Lidlu, ale zmrazené drobné bobule mají i v Makru nebo Tescu. A kdo byl v létě pilný, možná má vlastnoručně zamrazené ovoce schované doma v mrazáku. V létě a na podzim se ale samozřejmě dá použít  i čerstvé ovoce. Drobné bobule výrazných barev mají vysoký obsah antioxidantů, látek, které neutralizují volné radikály. Současně posilují imunitu, což je důležité především teď, v době zvýšeného výskytu chřipky a nachlazení.

Potřebujeme:

  • 350g vloček - ovesných, pohankových (pro bezlepkovou variantu), nebo třeba směsi několika druhů
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva (bezlepkový např. od firmy Labeta, případně v Bio kvalitě prášek s vinným kamenem z DM)
  • 250g bílého polotučného jogurtu, například Hollandie
  • 40+80g třtinového cukru
  • skořice dle chuti
  • 750g (3 vaničky) tvarohu bez tuku
  • 350g bílého jogurtu s vyšším obsahem bílkovin (řecký jogurt Milko nebo Skyr)
  • 50g bramborového škrobu
  • 750g zmrazeného (nebo i čerstvého) drobného bobulovitého ovoce
  • 10g sezamových semínek  

Postup:

  1. Zmrazené ovoce v dostatečném předstihu vyndáme z mrazáku a necháme úplně rozmrznout. Kdo bude rozmrazovat celý neotevřený sáček, měl by ho pro jistotu dát do větší misky nebo dalšího sáčku - z rozmrzajícího ovoce často vytéká šťáva a originální sáček ne vždy dobře těsní.
  2. Předehřejeme troubu na 220°C. Pekáček cca 26*33 cm vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  3. Vločky nahrubo pomeleme v robotu, smícháme s práškem, skořicí, Hollandií, 1 celým vejcem, 4 bílky a 40g cukru. Necháme stát v míse, aby se vločky trochu nasákly a hmota zhoustla.
  4. Z tvarohu slijeme přebytečnou tekutinu a smícháme ho s řeckým jogurtem, 4 žloutky, zbylými 80g cukru a bramborovým škrobem.
  5. Rozmrazené ovoce (ideálně v pokojové teplotě) vsypeme do dostatečně velké misky a vidličkou rozmačkáme. Není ale potřeba vše rozmačkat dokonale - občasné celé kousky ovoce v koláči jsou žádoucí.  Vzniklou ovocnou směs nalijeme do směsi tvarohové a řádně promícháme.
  6. Na dno pekáčku rovnoměrně navrstvíme vločkové těsto - je poměrně husté, takže nejlepší je namačkat ho do pekáčku navlhčenými prsty. 
  7. Vločkový základ zalijeme ovocno-tvarohovou směsí a posypeme sezamovými semínky.
  8. Pečeme cca 10 minut na 220°C, pak asi 30-40 na 180°C, nakonec dopékáme ještě zhruba 10-15 minut na 150 °C.

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 147, bílkoviny: 9,1g, sacharidy: 18,7g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 2,7g.