Tvarohový koláč s Black Forest Fruits
V zimě je výběr čerstvého ovoce poměrně zúžený, a proto je právě teď vhodná doba na použití ovoce hlubokozmrazeného. Ovoce se zamrazuje v době, kdy má nejvyšší sezónu, je proto hezky zralé a plné živin. Nízké teploty obsah nutričních látek ovlivňují jen minimálně.
Do koláče jsem použila celý 750g sáček Black Forest Fruits, což je zmrazený červený a černý rybír, maliny a ostružiny. Tenhle konkrétní pochází z Lidlu, ale zmrazené drobné bobule mají i v Makru nebo Tescu. A kdo byl v létě pilný, možná má vlastnoručně zamrazené ovoce schované doma v mrazáku. V létě a na podzim se ale samozřejmě dá použít i čerstvé ovoce. Drobné bobule výrazných barev mají vysoký obsah antioxidantů, látek, které neutralizují volné radikály. Současně posilují imunitu, což je důležité především teď, v době zvýšeného výskytu chřipky a nachlazení.
Potřebujeme:
- 350g vloček - ovesných, pohankových (pro bezlepkovou variantu), nebo třeba směsi několika druhů
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva (bezlepkový např. od firmy Labeta, případně v Bio kvalitě prášek s vinným kamenem z DM)
- 250g bílého polotučného jogurtu, například Hollandie
- 40+80g třtinového cukru
- skořice dle chuti
- 750g (3 vaničky) tvarohu bez tuku
- 350g bílého jogurtu s vyšším obsahem bílkovin (řecký jogurt Milko nebo Skyr)
- 50g bramborového škrobu
- 750g zmrazeného (nebo i čerstvého) drobného bobulovitého ovoce
- 10g sezamových semínek
Postup:
- Zmrazené ovoce v dostatečném předstihu vyndáme z mrazáku a necháme úplně rozmrznout. Kdo bude rozmrazovat celý neotevřený sáček, měl by ho pro jistotu dát do větší misky nebo dalšího sáčku - z rozmrzajícího ovoce často vytéká šťáva a originální sáček ne vždy dobře těsní.
- Předehřejeme troubu na 220°C. Pekáček cca 26*33 cm vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Vločky nahrubo pomeleme v robotu, smícháme s práškem, skořicí, Hollandií, 1 celým vejcem, 4 bílky a 40g cukru. Necháme stát v míse, aby se vločky trochu nasákly a hmota zhoustla.
- Z tvarohu slijeme přebytečnou tekutinu a smícháme ho s řeckým jogurtem, 4 žloutky, zbylými 80g cukru a bramborovým škrobem.
- Rozmrazené ovoce (ideálně v pokojové teplotě) vsypeme do dostatečně velké misky a vidličkou rozmačkáme. Není ale potřeba vše rozmačkat dokonale - občasné celé kousky ovoce v koláči jsou žádoucí. Vzniklou ovocnou směs nalijeme do směsi tvarohové a řádně promícháme.
- Na dno pekáčku rovnoměrně navrstvíme vločkové těsto - je poměrně husté, takže nejlepší je namačkat ho do pekáčku navlhčenými prsty.
- Vločkový základ zalijeme ovocno-tvarohovou směsí a posypeme sezamovými semínky.
- Pečeme cca 10 minut na 220°C, pak asi 30-40 na 180°C, nakonec dopékáme ještě zhruba 10-15 minut na 150 °C.
Výživové hodnoty ve 100g:
Kcal: 147, bílkoviny: 9,1g, sacharidy: 18,7g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 2,7g.