Trojovocný koláč bez lepku a cukru (a přesto dobrý!)
Tehle koláč jsem poprvé upekla proto, že nám tak nějak zbyly tři už opravdu řádně zralé banány. A protože banány bývají často základem receptů, v nichž chybí tu mouka, tu cukr a tu zase tepelné zpracování, rozhodla jsem se vytvořit taky něco "zdravého". Rozmačkané banány a nastrouhané jablko dodají dostatek sladkosti, a aby koláč mohli i celiaci, použila jsem přirozeně bezlepkovou pohankovou mouku a pohankové vločky. Kdo s lepkem nemá problém, může použít mouku klasickou (přednostně celozrnnou) a vločky třeba obyčejné ovesné. Cuketa je v receptu spíš proto, že na mne smutně vykoukla z lednice. Těstu dodá další vláčnost a není v něm vůbec poznat. Kdo cuketu nemá, může adekvátně navýšit množství jablek - v koláči se tak ještě trochu navýší obsah cukru. Ovšem ať už s cuketou nebo bez ní, pochází veškerý cukr v koláči jen z ovoce.
Potřebujeme (na hluboký pekáč cca 26*34 cm):
- 3 zralé banány (cca 300g)
- 250g jablek, nahrubo nastrouhaných, klidně i se slupkou
- 100g cukety, nahrubo postrouhané
- 4 vejce
- 400g hustého jogurtu, třeba Hollandie se slitou syrovátkou
- 200g vloček (pohankových, ovesných, mixu ...) - najemno rozmixovaných v kuchyňském robotu
- 200g pohankové mouky (ne celozrnné - aspoň mně se zdá hořká a až moc zdravá)
- sáček kypřícího prášku (celiaci bezlepkový, třeba od firmy Labeta)
- 2 lžičky sody bicarbony
- 500g borůvek, čerstvých nebo zmrazených
- 20g sezamových semínek na posypání
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 180°C. Pokud používáme zmrazené borůvky, předehřejeme na 190°C. Pekáček cca 26*34 cm vyložíme pečícím papírem nebo fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Vajíčka rozmixujeme s jogurtem a banány a do vzniklé směsi přimícháme nahrubo postrouhaná jablka a cuketu.
- V jiné míse vytvoříme směs z rozmixovaných vloček, mouky, prášku do pečiva a sody.
- Do tekuté ovocné směsi přisypeme tu suchou a vymícháme dohladka. Nakonec přidáme borůvky, směs nalijeme do pekáčku, posypeme sezamovými semínky a dáme péct.
- Máme-li zmrazené borůvky, pečeme prvních 15 minut při teplotě 190°C, potom ubereme na 180°C. U čerstvých borůvek začneme rovnou na 180°C. Celková doba pečení je přibližně 60 minut, závisí ale na konkrétní troubě.
- Hotový koláč necháme dobře vychladnout a uchováváme v lednici.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 144, bílkoviny: 5g, sacharidy: 22,6g, z toho cukry: 6,7g, tuky: 3,85g