Třešňové tartaletky

Tak akorát křupavé těsto, jemný vanilkový krém a šťavnaté třešně. Jedinou menší komplikaci představuje odpeckování třešní. Vyzkoušela jsem ale vychytávku pana Cuketky s trychtýřem a šlo to celkem rychle (namísto brčka jsem použila opačný konec vařečky). Uvedené množství vystačí na 4 větší tartaletky o průměru cca 12 cm.

Jedna tartaletka představuje opravdu vydatnou snídani - vzhledem k poměrně vysokému obsahu sacharidů i cukrů (velká část ale pochází z třešní) je nejlepší si je dopřát třeba před výletem, cyklistickou vyjížďkou nebo jinou sportovní aktivitou.

Potřebujeme (na 4 tartaletky):

  • 200g ovesných vloček, pro bezlepkovou variantu pohankových nebo certifikovaných ovsných bezlepkových
  • 50g másla pokojové teploty
  • 50g cream cheese (třeba Goldessa Balance Cream Cheese Light z Lidlu, Philadelphia ap.)
  • 50g datlového sirupu, případně tekutějšího medu nebo javorového či agávového sirupu
  • Špetku soli
  • 150g tvarohu bez tuku 
  • 20g (půl balení) vanilkového pudinku
  • 200ml polotučného mléka
  • 50g agávového nebo čekankového sirupu, případně třtinového cukru
  • Asi 400g vypeckovaných zralých třešní
  • Citronovou šťávu na případné dochucení třešní 
  • Cca 5g sezamových semínek na ozdobu
  • Případně máslo nebo kokosový tuk na vymazání formiček

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Pokud používáme nepřilnavé formičky na tartaletky s vyndávacím dnem, tak je ani není potřeba vymazávat. 
  2. Vločky nahrubo pomeleme ve food procesoru, přesypeme do misky, přidáme změklé máslo, cream cheese, datlový sirup a sůl a nejlépe rukama propracujeme na kompaktní těsto.
  3. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustší pudink, osladíme a necháme vychladnout. Občas promíchneme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
  4. Do vychladlého pudinku dohladka vmícháme tvaroh. 
  5. Vločkové těsto rozdělíme na 4 díly, prsty roztlačíme do formiček a vytvarujeme tak, aby okraj byl trochu (cca 1-2cm) zvednutý. 
  6. Do takto vzniklých mističek rovnoměrně rozdělíme pudinkovo-tvarohový krém.
  7. Jsou-li třešně sladké, tak je zakapeme trochou citronové šťávy, navrstvíme na tartaletky a posypeme sezamovými semínky. 
  8. Pečeme 45-50 minut.

Výživové hodnoty na 1 tartaletku:

Kcal: 518, bílkoviny: 14,3g, sacharidy: 74,7g, z toho cukry: 32,2g, tuky: 17g, vápník: 152mg