Třešňové košíčky

Rychlý dezert jen ze čtyř ingrediencí. Navíc je přirozeně bezlepkový a v raw kvalitě. Na náplň by určitě šlo použít i jiné sezónní ovoce, napadají mne minimálně jahody a borůvky, ale i třeba černý rybíz, meruňky, modré víno .... Každopádně ovoce s chia je dobré nechat odležet přes noc - s chia semínky mám zkušenost, že většinu tekutiny nasáknou tak během 15 minut, ale další do sebe ještě vstřebávají pár dalších hodin. Náplň by měla být spíš tužší, aby mandlový košíček moc nerozmočila. Myslím, že namísto mandlové mouky by šla použít třeba i ta kokosová, mají ji třeba v DM drogerii. 

Potřebujeme (na cca 15 košíčků):

  • 25g chia semínek
  • 150g hezky zralých a šťavnatých, nejlépe hodně tmavých třešní, plus dalších 15 na ozdobu
  • 120g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
  • 80g javorového sirupu
  • Případně trochu citronové šťávy na dochucení

Postup:

  1. Nejlépe den předem rozmixujeme odpeckované třešně (kromě těch 15 na ozdobu, které zachováme i se stopkami), smícháme je s chia semínky a chuť případně doladíme pár kapkami citronu. Jestli budou třešně hezky zralé, nebude potřeba náplň nijak doslazovat. Směs necháme přes noc odležet v lednici.
  2. Mandlovou mouku smícháme s javorovým sirupem do pevného těsta. Uvedené množství javorového sirupu je maximální - je potřeba ho přilévat postupně a hmotu vždy pořádně propracovat - výsledkem by mělo být kompaktní a ne příliš lepkavé těsto.
  3. Mandlovou hmotu rozdělíme na 15 kousků, z nichž vytvarujeme nejdřív kuličky, a z nich košíčky. Kdo má formičky na minimuffiny, může použít ty.
  4. Košíčky plníme třešňovou nádivkou, do které vmáčkneme jednu třešni na ozdobu.
  5. Uchováváme v lednici. 

Výživové hodnoty na 1 košíček:

Kcal: 81, bílkoviny: 2,2g, sacharidy: 7,1g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 5g