Těstoviny s gorgonzolou, masem a ořechy
Realtivně rychlé a vděčné jídlo, v němž můžete využít druhou půlku 200g balení gorgonzoly, kterou Vám možná zbyla od přípravy pomazánky z modrého sýra.
Ve verzi na fotografii jsem zrovna použila těstoviny tagliolini obarvené rajčatovou šťávou, proto ta barva.
Potřebujeme (na 4 porce):
- 250g čerstvých nebo 200g sušených těstovin
- 500g krůtích prsou, na nudličky
- 100g gorgonzoly, pokud možno té ostré (např. Lovilio Picante, Lidl)
- 250ml mléka
- 15g olivového oleje
- 10g škrobu nebo maizeny
- 15g vlašských ořechů
- Sůl, pepř
- Hladkolistou petrželku
Postup:
- Nakrájená krůtí prsa smícháme s olejem, necháme chvilku odležet, orestujeme a udržujeme v teple.
- V kastrolu ohřejeme většinu mléka, rozdrobíme do něj všechen sýr a nejlépe vidličkou zpracujeme dohladka.
- Dáme vařit vodu na těstoviny.
- Ve zbylém mléce rozmícháme škrob, vlijeme do omáčky, rozmícháme a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí, evt. čerstvě mletým pepřem.
- Do omáčky přidáme odložené maso.
- Podle návodu uvaříme na skus těstoviny, naaranžujeme na talíře a přelijeme omáčkou s masem.
- Dozdobíme posekanými ořechy a petrželkou.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 4:
Kcal: 477, bílkoviny: 44,4g, sacharidy: 37,2, z toho cukry: 4,4, tuky: 17g
Výživové hodnoty na 1 porci ze 4, bez těstovin a ořechů:
Kcal: 274, bílkoviny: 36,8g, sacharidy: 3,3, z toho cukry: 2,9, tuky: 12,7g