Těstovinový salát s pekingským zelím
Jednoduchý salát z pár ingrediencí. Díky přidanému masu má celkem vysoký obsah bílkovin, ale stejně bych ho doporučovala spíš k obědu. Jíst se dá i teplý, ale je dobrý i zastudena. Ideální jako krabičkový oběd do práce.
Tenhle salát dělám už léta a vždycky jsem do něj používala pekingské zelí. Ale použít se dá i čerstvé hlávkové bílé zelí (v ideálním případě jeho špičatá varianta), které je tak křehké a jemné, že se jím to pekngské dá skvěle nahradit. Ale od konce léta, když je zelí už tužší, doporučuju původní variantu s tím pekingským.
Potřebujeme (na 4-5 porcí):
- 20ml oleje, nejlépe řepkového
- 200g suchých těstovin, např. Panzani Torti (vrtulky) - pro celiaky nějakou bezlepkovou variantu, například kukuřičné nebo rýžové
- 500g krůtích prsou, nakrájených na malé kousky
- 250g čerstvých žampionů
- Malou plechovku (280 g pevného podílu) konzervovaných loupaných broskví v nálevu se sníženým obsahem cukru (někdy je označen jako "Light", ale to znamená jen méně cukru, nikoli nějaké umělé sladidlo)
- 400-500g pekingského zelí, případně mladého hlávkového zelí
- Sůl, čerstvě mletý barevný pepř, citronovou šťávu k dochucení
Postup:
- Nakrájená krůtí prsa smícháme s olejem a necháme chvilku odležet.
- Ze zelných listů vyřízneme spodní část řapíku, opláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky.
- Žampiony opláchneme, nakrájíme na kousky, v kastrolku podlejeme trochou horké vody a odkryté, za občasného promíchnutí, podusíme doměkka, resp. dokud se neodpaří všechna voda. Bude to trvat asi 5 minut.
- Odleželé kousky krůty orestujeme.
- Broskve nakrájíme na menší kousky.
- Podle návodu uvaříme na skus těstoviny (v řádně osolené vodě), slijeme z nich vodu a hned smícháme se zelím - to teplem tak akorát povolí.
- K zelí a těstovinám přidáme hotové žampiony, kousky krůtího masa a broskví a přelijeme broskvovou šťávou.
- Podle chuti dosolíme a ochutíme citronem a čerstvě mletým pepřem.
Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:
Kcal: 384, bílkoviny: 30,9g, sacharidy: 48,2g, z toho cukry: 16g, tuky: 7,2g
Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:
Kcal: 480, bílkoviny: 38,6g, sacharidy: 60,3g, z toho cukry: 19,9, tuky: 9g