Teplý salát z cherry rajčátek

Cherry rajčátka mají jen omezenou sezónu, během které chutnají jako opravdická rajčata - čím víc k zimě, tím méně chuti (a nejspíš i živin). Pokud si je ani přesto nechceme odepřít, můžeme jejich chuť vytáhnout lehkým ochucením a šetrnou tepelnou úpravou - pečením za nižší teploty po delší dobu. Osvědčená kombinace je cca 4 hodiny při 110-120°C. Rajčátka je možné upéct i v pár minutách za teploty kolem 220°C; v takovémto případě ale pustí šťávu, která se na plechu přepálí.

Namísto cherry rajčátek klidně použijte i klasická rajčata. Stejně jako cherry je taky překrojte jen napůl, aby z nich nevytekla šťáva. Teplotu můžete nastavit až na cca 135°C; vzhledem k jejich velikosti doporučuji nechat v troubě tak 4-5 hodin. Ale stačí i kratší doba, jen bude ve výsledku víc šťávy, což ničemu nevadí.

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 300g cherry rajčátek
  • Hrst čerstvých špenátových nebo bazalkových lístků
  • cca 5 ml olivového oleje
  • (Pokud možno čerstvý) tymián a rozmarýn
  • 5g hnědého cukru
  • Balzamikový ocet
  • Sůl

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Rajčátka překrájíme naplocho na poloviny, rozložíme řeznou stranou nahoru natěsno na plech vystlaný pečícím papírem.
  3. Zastříkneme olivovým olejem a balzamikem, posolíme, pocukrujeme a posypeme kořením.
  4. Troubu stáhneme na 110-120°C a pečeme tři až čtyři hodiny.
  5. Těsně před dopečením si do misky připravíme nahrubo natrhané lístky bazalky nebo baby špenátu a zasypeme horkými rajčátky - tím lístky tak akorát zavadnou, ale zachovají si chuť a barvu.
  6. Podáváme jen tak s bagetou, nebo jako přílohu k masu ap. 

Výživové hodnoty na výše uvedenou porci:

Kcal: 120, bílkoviny: 3g, sacharidy: 17,3g, z toho cukry: 12,7g, tuky: 5,2g