Teplý salát z cherry rajčátek
Cherry rajčátka mají jen omezenou sezónu, během které chutnají jako opravdická rajčata - čím víc k zimě, tím méně chuti (a nejspíš i živin). Pokud si je ani přesto nechceme odepřít, můžeme jejich chuť vytáhnout lehkým ochucením a šetrnou tepelnou úpravou - pečením za nižší teploty po delší dobu. Osvědčená kombinace je cca 4 hodiny při 110-120°C. Rajčátka je možné upéct i v pár minutách za teploty kolem 220°C; v takovémto případě ale pustí šťávu, která se na plechu přepálí.
Namísto cherry rajčátek klidně použijte i klasická rajčata. Stejně jako cherry je taky překrojte jen napůl, aby z nich nevytekla šťáva. Teplotu můžete nastavit až na cca 135°C; vzhledem k jejich velikosti doporučuji nechat v troubě tak 4-5 hodin. Ale stačí i kratší doba, jen bude ve výsledku víc šťávy, což ničemu nevadí.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 300g cherry rajčátek
- Hrst čerstvých špenátových nebo bazalkových lístků
- cca 5 ml olivového oleje
- (Pokud možno čerstvý) tymián a rozmarýn
- 5g hnědého cukru
- Balzamikový ocet
- Sůl
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Rajčátka překrájíme naplocho na poloviny, rozložíme řeznou stranou nahoru natěsno na plech vystlaný pečícím papírem.
- Zastříkneme olivovým olejem a balzamikem, posolíme, pocukrujeme a posypeme kořením.
- Troubu stáhneme na 110-120°C a pečeme tři až čtyři hodiny.
- Těsně před dopečením si do misky připravíme nahrubo natrhané lístky bazalky nebo baby špenátu a zasypeme horkými rajčátky - tím lístky tak akorát zavadnou, ale zachovají si chuť a barvu.
- Podáváme jen tak s bagetou, nebo jako přílohu k masu ap.
Výživové hodnoty na výše uvedenou porci:
Kcal: 120, bílkoviny: 3g, sacharidy: 17,3g, z toho cukry: 12,7g, tuky: 5,2g