Tapenáda z černých oliv

Tak mne zase jednou wiki vyvedla z omylu - z nějakého důvodu jsem se domnívala, že tapenáda má původ ve Španělsku, ale prý jde o jídlo typicky francouzské. No, ono to zas tak důležité není - hlavní je to, že jde o rychlou, chuťově výraznou a zdravou záležitost. Opečená bageta s tapenádou (a skleničkou ideálně růžového vína) může být vítanou letní večeří nebo pohoštěním pro náhle přišedší hosty - doba přípravy je v řádu minut, jen je potřeba mít doma kapary a ančovičky (ty se snažím kupovat v co nejmenším balení, protože jich je vždycky potřeba jen pár). 

Množství česneku, kaparů i ančoviček v receptu je jen orientační - dochucujte podle sebe tak, aby vám chutnalo. Namísto olivového oleje se přirozeně nabízí ten, v němž jsou naložené ančovičky - doporučuji ale použít čistý olivový olej. Ten z nálevu je slaný a potřebnou sůl do tapenády dodají už jen samotné ančovičky.

Potřebujeme (na cca 25 menších plátků bagety):

  • 130g vypeckovaných černých oliv (např. značky Kaiser Franz)
  • 2 menší stroužky česneku, prolisované
  • 2 filátka z ančoviček
  • Asi 10 g okapaných kaparů
  • 10g olivového oleje
  • Čerstvě mletý pepř k dochucení
  • Další kapary a sekaná petrželka na ozdobu
  • Drancouzskou bagetu (celkem cca 150g) - pro celiaky třeba bezlepkový křehký chléb nebo bezlepkové tyčinky Crispins (prodává např DM, BENU, Rohlík ap.)
  • Dalších 10g olivového oleje 

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 200 °C.
  2. Olivy slijeme z nálevu a necháme okapat. Potom vsypeme do menší nádoby mixéru nebo food procesoru, přidáme ančovičky, prolisovaný česnek, kapary a olivový olej a rozmixujeme - nemusí to být úplně dohladka. Hotové dochutíme čerstvě mletým pepřem.  
  3. Bagetu šikmo nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm, které vyskládáme na plech vystlaný fólií či papírem na pečení. Zastříkneme olivovým olejem a necháme v troubě opéct dozlatova - bude to trvat asi pět minut a troubu je dobré hlídat. 
  4. Hotové plátky baget potřeme tapenádou - na každý kousek rozetřeme zhruba jednu čajovou lžičku - ozdobíme dalšími kapary, případně sekanou petrželkou a servírujeme.

Výživové hodnoty na 100g tapenády:

Kcal: 188, bílkoviny: 2g, sacharidy: 2,3g, z toho cukry: 0,2g, tuky: 19,4g, z toho nasycené MK: 2,9g

Výživové hodnoty na 5 plátků bagety s tapenádou (cca):

Kcal: 144, bílkoviny: 2,6g, sacharidy: 15,7g, z toho cukry: 0,4g, tuky: 6,1g