Sušené jahodové plátky aneb Jahody sbalené na cestu
Občas si třeba na výlet kupujeme tyhle jablečné trubičky. Nedávno mne napadlo, že by neměl být problém vyrobit si je doma, a třeba je ještě nějak obohatit. A protože v poslední době hodně používám chia semínka, padla volba na ně. Ovocné plátky se dělají většinu času samy; je akorát potřeba mít buď sušičku, nebo troubu, která umí udržet relativně nízkou teplotu (nevím, jestli to umí plynová). A teď jsem byla na konferenci Bezpečná Výživa pořádané VŠCHT - tahle poslední byla věnovaná tak zvaným novým potravinám, což je například právě chia, a dozvěděla jsem se, že nejen mák a lněné semínko je potřeba před konzumací rozemlít. Do mlýnku či mixéru musí přijít i chia (ještě v suchém stavu), jinak ji organismus využije jen jako vlákninu, a všechny ty nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky projdou naším trávicím traktem bez užitku. Pamatujte ale, že takto mechanicky narušená semínka mnohem snáze a rychlei podléhají oxidaci, takže nic nemelte do zásoby (maximálně na pár dní dopředu).
Lingvistická poznámka: anglicky se těmto plátkům říká „skins" a někdy se i do češtiny překládají jako „ovocné kůže". Já ale radši zůstanu u plátků.
Potřebujeme:
- 300g jahod
- 250g jablek
- 50g chia semínek
- 300ml vody
- Listy čerstvé meduňky, máty nebo bazalky (nemusí být)
- Citronovou šťávu podle chuti
Postup:
- Chia semínka namočíme na půl hodiny do vody. Pořádně je promícháme, aby netvořila hrudky.
- Jahody, jablka a evt. bylinky rozmixujeme dohladka. Kdo má méně výkonný mixér, tak jablka předem nastrouhá.
- Dochutíme citronovou šťávou.
- Smícháme s nabobtnalými chia semínky a necháme ještě 20 minut stát.
- Předehřejeme troubu na přibližně 80°C, horkovzdušnou na 65 °C. 2 plechy vyložíme nepřilnavou pečicí fólií nebo pečicím papírem. Kdo chce raw variantu, zůstane na teplotě 42°C. Úměrně snížení teploty ale naroste doba sušení.
- Vzniklou hmotu rovnoměrně rozetřeme na plechy. Vrstva by měla být co nejtenčí, ale plech by neměl prosvítat - uvedené množství vyjde zhruba na dva standardní plechy.
- Sušíme, dokud není ovocná vrstva suchá, ale nikoli přesušená - orientačně to bude trvat asi pět hodin. Proces sušení se dá urychlit tím, že zvýšíme teplotu - výsledek ale nebude vláčný a vysušený rovnoměrně.
- Výsledné pláty nastříháme na kousky podle potřeby.
Výživové hodnoty na uvedené množství (zhruba 120g):
Kcal: 533, bílkoviny: 14,1g, sacharidy: 65,4g, z toho cukry: 40g, tuky: 12,2g
Výživové hodnoty na porci (10g):
Kcal: 44, bílkoviny: 1,2g, sacharidy: 5,4g, z toho cukry: 3,3g, tuky: 1g