Šťavnatý jablečný koláč
Rychlý koláč se zajímavou koncovkou. Pro menší počet strávníků doporučuji připravit z polovičního množství surovin. A koláč je opravdu šťavnatý, takže je dobré uchovávat ho v lednici.
Potřebujeme:
- 500g ovesných vloček, pro bezlepkovou variantu certifikovaných ovesných bezlepkových, případně v kombinaci třeba s pohankovými
- 500g polotučného jogurtu (např. Hollandia, a to včetně evt. odloučené syrovátky, jinak by byl pro naše účely příliš hustý)
- 800g jablek (ano, skoro celé kilo)
- 80g třtinového cukru
- 70g sušených brusinek (nebo rozinek)
- 50g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
- 4 větší vejce
- Prášek do pečiva
- Skořici podle chuti
- 300ml 100% jablečného džusu (bez dužiny)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Brusinky a ořechy zalijeme teplou vodou a necháme stát.
- Jablka očistíme a včetně slupky nakrájíme na menší kousky.
- Prošleháme (nejlépe ve food procesoru) celá vejce s cukrem, přidáme jogurt a skořici.
- Ve větší míse smícháme vločky s práškem do pečiva, přilijeme směs z předchozího kroku, okapané ořechy a brusinky a promícháme. Vzniklé těsto by mělo být hustší (z mísy se líně vylije, nikoli vypadne), ale ne tuhé - pro dosažení požadované konzistence evt. přidáme trochu mléka nebo kefíru.
- Do těsta zamícháme tolik jablek, kolik půjde.
- Pekáček (cca 27*34) zevnitř navlhčíme a vysteleme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto s jablky do rovnoměrné vrstvy a zapícháme zbylé kousky jablek.
- Pečeme 20 minut na 200°C, potom stáhneme na 180° a pečeme dalších přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Chvilku před předpokládaným vytažením z trouby ohřejeme jablečnou šťávu a na horký koláč ji rovnoměrně rozlijeme. Lijeme pomalu - tak se šťáva hezky vsákne.
- Hotový koláč necháme úplně vychladnout.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 159,4, bílkoviny: 4,67, sacharidy: 25,17g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 4,35g.