Špenátový salát s parmazánem, sušenými rajčaty a ořechy

Rychlý a chuťově výrazný salát. Zálivka s parmazánem je poměrně neobvyklá, ale moc dobrá. Parmazán přidávám v hoblinkách, které se dají jednoduše vytvořit obyčejnou škrabkou na brambory. Parmazán je sám o sobě dost slaný; pozor tedy na množství přidávané soli. Salát je nejlepší trochu odleželý, ale špenát v zálivce relativně rychle ovadne, takže se to s odležením zase nesmí přehnat. Pokud byste si salát chystali na druhý den do práce do krabičky, je dobré špenátové lístky smíchat se zbytkem salátu až v den konzumace. 

Poznámka pro vegetariány: pokud použijete parmazán Gran Moravia (výrobce firma Brazzale Moravia, která provozuje síť sýráren La Formaggeria), máte jistotu že je opravdu vegetariánský, protože použité syřidlo je rostlinného původu. Ve většině sýrů se totiž používá syřidlo živočišné, a to  enzym chymosin, který je přítomen v žaludečních šťávách knihy a bachoru telat, kůzlat a ovcí v laktační době (říká Wiki).

Potřebujeme (na 4-5 porcí):

  • 125 g baby špenátu, ideálně v biokvalitě, opraného a osušeného
  • 400g bílého jogurtu, např. Hollandia. Pokud bude v kelímku oddělená syrovátka, tak ji do jogurtu zamíchejte zpátky, jinak by byl pro účely zálivky moc hustý.
  • 40g hoblinek parmazánu
  • 40g sušených rajčat. Kdo používá rajčata naložená v oleji, může do zálivky přimíchat i trochu oleje.
  • 30g vlašských ořechů
  • Sůl pro dochucení

Postup:

  1. Ořechy nasekáme nahrubo a v hrnečku přelijeme teplou vodou.
  2. Špenát omyjeme a osušíme. Evt. větší listy zbavíme řapíků a natrháme na menší kousky.
  3. Rajčata nakrájíme na kousky.
  4. Z namočených ořechů slijeme vodu a všechny přísady promícháme v míse tak, aby se špenátové lístky úplně obalily jogurtovo - parmazánovou zálivkou.
  5. Podle chuti přisolíme.

Výživové hodnoty na 1 porci (z 5) :

Kcal: 141, bílkoviny: 7,4g, sacharidy: 4,7g, z toho cukry: 3,4g, tuky: 10,6g

Výživové hodnoty na 1 porci (ze 4) :

Kcal: 176, bílkoviny: 9,2g, sacharidy: 5,9g, z toho cukry: 4,3g, tuky: 13,2g