Snídaňové vločky s kaki a semínky

Kaki je sezónní ovoce, a vzhledem k tomu, kolik vitaminů a minerálních látek obsahuje (více tady), bychom si ho teď, když má sezónu, měli aspoň občas dopřát. Kaki můžeme buď jen tak samotné sníst, nebo se dá zpracovat do nejrůznějších receptů; já si ho často dávám s vločkami a jogurtem k snídani. Kaki (včetně slupky) rozmixuju najemno - tohle pyré v lednici vydrží 4-5 dní. Pak už jen stačí dát si večer namočit vločky a nějaká semínka a ráno je snídaně hotová. Když vločky namáčíme přes noc, začnou se v nich obsažené škroby a vláknina částečně štěpit, a vločky tak budou lépe stravitelné a taky lehce zesládnou (a když budete chtít vypadat zasvěceně, můžete říkat, že snídáte fermentovanou ovesnou kaši). Navíc tato kombinace dodá skoro třetinu doporučeného denního množství vápníku. 

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 25g obilných vloček (ovesné, pšeničné, bezlepkové rýžové nebo pohankové, případně směs)
  • 15g chia semínek
  • 10g mletého lněného semínka
  • 200-250ml vody
  • 100g kaki, najemno rozmixovaného
  • 100g bílého jogurtu, třeba Hollandie
  • Citronovou šťávu pro dochucení 

Postup:

  1. Z kaki odstraníme stopku, najemno ho i se slupkou rozmixujeme a vzniklé pyré ve vhodné nádobě uchováváme v lednici.
  2. Vločky a semínka zalijeme vodou, přimícháme lžičku jogurtu (ten přirozenou fermentaci ještě popožene) a za pokojové teploty necháme přes noc stát.
  3. Ráno vločky smícháme s pyré z kaki a jogurtem, případně ochutíme pár kapkami citronové šťávy a snídaně je hotová. 

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 356, bílkoviny: 13,2g, sacharidy: 39,3g, z toho cukry: 17,9g, tuky: 11,8g, vápník 263mg