Slané muffiny se špenátem, sušenými rajčaty a fetou
Jak je zjevné z názvu, tenhle recept je variací na slaný závin se stejnou náplní. S muffiny je sice trochu víc práce, jsou ale praktičtější, protože jsou hezky kompaktní a velikost mají tak akorát na malý hlad. Na rozdíl od závinu do nich používám zmrazený listový špenát a kupovaná sušená rajčata v oleji, s náplní se ale samozřejmě dá různě experimentovat.
Listové těsto v receptu z výživového pohledu samozřejmě není žádná hitparáda, na druhou stranu je ale použito celkem střídmě a většinu muffinu představuje zelenina, díky níž tu je i nezanedbatelná porce vlákniny. A těch 2,3g cukru v jednom kousku pochází přirozenou cestou z cibule.
Potřebujeme (na 12 standardně velkých muffinů:
- 75g okapaných sušených rajčat v oleji, cca 10-12ks, nakrájených či nastříhaných na menší kousky
- 10g olivového nebo zastudena lisovaného řepkového oleje
- 2 středně velké cibule (asi 150g), oloupané a nakrájené na kostičky
- 230g balení rozváleného listového těsta
- 130g fety (třeba Eridanous, LIDL), nakrájené na malé kostičky
- 600g zmrazeného listového špenátu, předem povoleného
- Cca 25g česneku (4-5 stroužků)
- Asi 10g strouhaného parmazánu nebo sýra grana padano
- 12 papírových košíčků na muffiny (průměr dna 5 cm)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 210°C.
- Ze změklého špenátu vymačkáme co nejvíc vody a nůžkami ho přestříháme na menší kousky.
- Cibuli orestujeme na oleji; když lehce zezlátne, vsypeme k ní špenát, promícháme a prohřejeme. Potom vypneme plotýnku a ke špenátu přidáme fetu, kousky rajčat a prolisovaný česnek, a zase promícháme, aby vznikla homogenní směs.
- Listové těsto rozvineme a včetně papíru rozstříháme na 12 stejných kousků.
- Formičky/plech na pečení muffinů vyložíme papírovými košíčky. Do každé muffinové prohlubně pak vmáčkneme jeden kousek listového těsta (už bez papíru). Tohle je ta časově nejnáročnější operace - papírový košíček by měl být těstem vyložený celý, evt. s trochu vyčnívajícími rohy. Mně se osvědčuje odstřihnout z každého obdélníku asi čtvrtinu, zbytek trochu roztáhnout tak, aby vzniklý pruh vyplnil převážnou část košíčku, a zbylou částí, ještě rozpůlenou, pak „zalepit" zbývající místo na stěnách košíčku. Těsto je naštěstí tvárné, takže tenhle postup docela funguje.
- Těstem vyložené košíčky pak rovnoměrně naplníme připravenou špenátovou náplní, na 12 kousků množství tak akorát vyjde.
- Hotové ještě svrchu poprášíme parmazánem a dáme péct do rozpálené trouby na zhruba 25 minut; přesná doba pečení ale závisí na konkrétní troubě, ke konci už je potřeba muffiny hlídat, měly by být upečené dozlatova.
Výživové hodnoty na 1 muffin (ze dvanácti):
Kcal: 148, bílkoviny: 5,2g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 2,3g, tuky: 9,4g, z toho nasycené MK: 4,7g, vláknina 2g