Sladký kakaový hummus
Sladký čokoládový hummus jsem si donedávna občas kupovala na Rohlíku. Na tom od Hummus Princess se dá poměrně rychle vybudovat závislost, je ale fakt docela drahý. Začala jsem proto trochu experimentovat s domácí výrobou a celkem rychle jsem dospěla k výsledku, na který jsem opravdu pyšná; příprava je přitom docela jednoduchá. Jen je potřeba mít silnější mixér nebo blender a použít vlastnoručně uvařenou cizrnu; ta koupená konzervovaná má dost výraznou chuť, kterou tady, na rozdíl od klasického hummusu, cítit nechceme. Suchou cizrnu je potřeba den předem namočit, viz poznámka dole.
Potřebujeme (na 6 porcí po zhruba 100g):
- 300g vařené cizrny
- 100g vypeckovaných měkkých datlí
- až 400ml vody
- 20g kokosového tuku
- Špetku soli
- 15g neslazeného kvalitního kakaa (pro intenzivnější čokoládovou chuť i víc)
- 5g vanilkové pasty (používám od Dr. Oetker) nebo trocha vanilkové esence
Postup:
- Datle nakrájíme nebo nastříháme na menší kousky, v nádobě blenderu zalijeme asi 100 ml teplé vody a necháme chvilku namáčet.
- Namočené datle rozmixujeme i s vodou dohladka, do vzniklé hustší tekutiny přidáme kakao, kokosový tuk, vanilku a sůl a znovu promixujeme.
- Teď přisypeme půlku cizrny a přilijeme cca 200ml vody, tentokrát co nejstudenější, dohladka promixujeme a pak stejným způsobem zapracujeme i druhou polovinu cizrny, evt i další trochu vody. Když vzniklá hmota nebude rovnoměrně propracovaná (část u mixovacích nožů bude světlejší než část nahoře), doporučuju obsah mixovací nádoby promíchat lžící nebo vařečkou a pak znovu promixovat, případně přidat ještě trochu vody.
- Hotový hummus (který časem ještě trochu zhoustne a zpevní) by v lednici vydržel zhruba tři dny, ale sami uvidíte, že nevydrží!
- Hummus se dá bez problémů i ztráty na kvalitě zamrazit.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 109, bílkoviny: 3,6g, sacharidy: 16g, z toho cukry: 6,8g, tuky: 3,5g, z toho NMK 2,3g, vláknina 3,8g
Poznámka:
Suchou cizrnu je dobré namočit minimálně na 24, maximálně až 48 hodin do odstáté /přefiltrované vody s trochou syrovátky, špetkou soli (bez jódu) a lžičkou sody a vodu po každých 12 hodinách vyměnit. Pak vařit zase v nové vodě, zase s přidáním lžičky sody. Pro namáčení by stačila i kratší doba, ale takhle se z cizrny vyplaví část antinutričních látek (jde hlavně o kyselinu fytovou, inhibitory proteáz a lektiny), sníží se její nadýmavost, zvýší stravitelnost a hummus bude nadýchanější. A taky je lepší cizrnu vařit spíš za nižší teploty a delší dobu (voda by měla jen nepatrně probublávat), díky předchozímu namočení ale stejně bude hotová celkem rychle, zhruba za 20 minut. Já tímhle způsobem připravuju vždycky aspoň jeden 500g sáček suché cizrny, část rovnou použiju a zbytek v porcích po cca 300g zamrazím.
Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér nebo blender, je lepší mixovat datle a cizrnu samostatně a až nakonec smíchat dohromady a přidat i kakao. Datlím určitě stačí 100ml vody, cizrna opravdu dohladka možná bude potřebovat víc než jen těch zbylých 300ml (plus kokosový olej). Výsledný hummus pak může být trochu řidší, ale v lednici ještě trochu zpevní.