Salát z polníčku, jahod a kozího sýra
Rychlý jarní salát, pro jehož přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí. Ale jahody musí být hezky zralé, šťavnaté a voňavé. Na zálivku jsem použila olej z ostropestřce ochucený sušenou bazalkou od firmy Dědolej. S ostatními chutěmi salátu se hezky doplní. Pokud zrovna tenhle olej nemáte, nevadí. Můžete použít třeba kvalitní olivový a do zálivky trochu sušené bazalky přidat přímo. V tomto případě je ale dobré nechat ji chvilku odležet.
Potřebujeme (na 2 porce):
- 200g hezky zralých jahod
- velkou hrst polníčku (cca 50g)
- 50g čerstvého kozího sýra (třeba Fromage au Lait de Chevre, LIDL)
- 20g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
- 10g ostropestřcového oleje s bazalkou
- lžíci medu (asi 7g)
- špetku soli
- citronovou šťávu a případně čerstvě mletý pepř k dochucení
Postup:
- Jahody nakrájíme na kousky a přibližně třetinu rozmixujeme na hladké pyré.
- Jahodové pyré promícháme s olejem a dochutíme medem, solí a citronovou šťávou, případně čerstvě namletým pepřem.
- Do misky naaranžujeme listy polníčku a jahody a zakápneme částí jahodové zálivky.
- Na salát rozdrobíme kozí sýr, posypeme sekanými ořechy a přelijeme zbylou zálivkou.
Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:
Kcal: 212, bílkoviny: 5,3g, sacharidy: 14,2g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 14,9g.