Salát z polníčku, jahod a kozího sýra

Rychlý jarní salát, pro jehož přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí. Ale jahody musí být hezky zralé, šťavnaté a voňavé. Na zálivku jsem použila olej z ostropestřce ochucený sušenou bazalkou od firmy Dědolej. S ostatními chutěmi  salátu se hezky doplní. Pokud zrovna tenhle olej nemáte, nevadí. Můžete použít třeba kvalitní olivový a do zálivky trochu sušené bazalky přidat přímo. V tomto případě je ale dobré nechat ji chvilku odležet.

 Potřebujeme (na 2 porce):

  • 200g hezky zralých jahod
  • velkou hrst polníčku (cca 50g)
  • 50g čerstvého kozího sýra (třeba Fromage au Lait de Chevre, LIDL)
  • 20g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
  • 10g ostropestřcového oleje s bazalkou
  • lžíci medu (asi 7g)
  • špetku soli
  • citronovou šťávu a případně čerstvě mletý pepř k dochucení

Postup:

  1. Jahody nakrájíme na kousky a přibližně třetinu rozmixujeme na hladké pyré.
  2. Jahodové pyré promícháme s olejem a dochutíme medem, solí a citronovou šťávou, případně čerstvě namletým pepřem.
  3. Do misky naaranžujeme listy polníčku a jahody a zakápneme částí jahodové zálivky.
  4. Na salát rozdrobíme kozí sýr, posypeme sekanými ořechy a přelijeme zbylou zálivkou.

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 212, bílkoviny: 5,3g, sacharidy: 14,2g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 14,9g.