Salát z pečeného květáku s cizrnou
(podle JezteČesky)
Ideální způsob, jak si privátně využít zbylý květák (v testovacím modu jsem si udělala jednu porci a byla jsem ráda, že se s nikým nemusím dělit), ale z celé hlávky to vyjde tak na tři porce a s kouskem bagetky a sýra vedle to je rychlá a efektní večeře a estetický dojem 1*.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 200g vařeného květáku (stačí jen lehce povařený, ještě půjde do trouby)
- 100g vařené cizrny (stačí cizrna z plechovky, propláchnutá)
- 25g středně prorostlé sušené šunky (tak 1:1)
- 50-100g červené papriky (nejlépe kapie)
- Sůl, pepř, zelenou petrželku podle chuti , evt. citronovou šťávu na zakápnutí
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Papriku očistíme a nakrájíme na větší kusy.
- Šunku natrháme taky na větší kusy.
- Květákové růžičky, papriku, cizrnu a šunku promícháme a dáme na cca 15-20 minut do trouby. Jak se v průběhu pečení bude ze šunky vypékat tuk, tak směs párkrát promícháme, aby se kousky zeleniny tukem hezky obalily.
- Když květák začne mírně zlátnout, máme hotovo.
- Výsledek jen promícháme s petrželkou a evt. dochutíme solí, pepřem nebo zastříkneme citronem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 314, bílkoviny: 15,3g, sacharidy: 25,8g, z toho cukry: 4,9g, tuky: 15g, z toho nasycené mastné kyseliny: 11g - ty jsou z toho tučného od šunky, ale je to cena za to, že to je tak dobré :( .