Salát z červeného zelí se zázvorem a sezamem
Zelí je sice nejzdravější v zakysané podobě (probíhá tam hlavně mléčné kvašení), ale i čerstvé hlávky obsahují velké množství živin a příznivě působí na naše zdraví. Zelí má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitamin K, E, vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové a pantotenové, betakaroten, z minerálů pak draslík, molybden, hořčík, železo, vápník a zinek. Ve 100g má přes 2g vlákniny. Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, celkově posiluje imunitní systém. Pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, má schopnost vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru. Navíc červená zelná hlávka příčně rozpůlená, to je nádherná věc na pohled. Neboli - více zelí!
Potřebujeme:
- 500g červeného zelí (asi půl menší hlávky)
- 25g sušených brusinek nebo rozinek
- cca 30g čerstvého zázvoru, může být i víc
- 20ml nejlépe sezamového, případně panenského olivového oleje
- 20g bílého sezamu
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
- trochu cukru, případně agávového sirupu nebo medu
- sůl
- červený vinný ocet nebo citronová šťáva
Postup:
- Brusinky/rozinky namočíme do horké vody.
- Zelí nakrájíme na nudličky, košťál a silná žebra vyhodíme.
- Petrželku nasekáme/nastříháme na větší kousky.
- Zázvor oloupene a nastrouháme najemno.
- Zelí promícháme se solí a propracujeme (ideálně rukama v gumových rukavicích), aby zkřehlo. Potom přidáme okapané brusinky/rozinky.
- Na zálivku promícháme nastrouhaný zázvor, cukr, ocet a olej a promícháme se salátem.
- Salát by se měl trochu uležet v chladu, nejlépe upěchovaný v míse, přikrytý talířem a dobře zatížený - já mám pro tento účel připravenu malou, ale těžkou dlažební kostku.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 98, bílkoviny: 2,1g, sacharidy: 10,8g, z toho cukry: 6,4g, tuky: 5,6g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8g.