Salát z bulguru a červené čočky (podle Prima Fresh)

Salát, který v lednici vydrží několik dní, a po rozležení bude ještě lepší než začerstva. Jestli si nosíte do práce oběd v krabičce, tak tohle je vhodný kandidát. Kombince bulguru a červené čočky není úplně obvyklá, ale jde o dobře stravitelnou kombinaci a příprava je rychlá, protože červená čočka se nemusí namáčet a uvařená je za chvilku (ze všech druhů čočky i nejméně, pokud vůbec, nadýmá). Navíc bílkoviny z luštěnin i obilovin obsahují vždy jednu tzv. limitní aminokyselinu, která omezuje využití těch ostatních. Ovšem ta v luštěninách (methionin) je jiná než ta v obilovinách (lysin), takže čočka s bulgurem se dobře doplňují. O bílkovinách z luštěnin více například v tomto článku.

A ještě jedna poznámka - pokud použijete namíchanou kari směs, dejte si pozor na to, že v některých je přidaný glutamát nebo sůl.

Potřebujeme (na cca 5 porcí):

  • 150g bulguru (pro bezlepkovou dietu třeba kukuřičný nebo pohankový, který prodává například CountryLife)
  • 150g červené čočky
  • 10g másla
  • 30g česneku (nebo víc, podle chuti)
  • 75g zelené cibulky
  • 10g řepkového oleje
  • 250g drobných žampiónů nebo hlívy
  • 3 lžičky kari koření nebo cca 25g červené kari pasty (případně podle chuti kombinace sušeného koriandru, kurkumy, pískavice, římského kmínu, chilli a zázvoru)
  • 250g cherry rajčátek
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr podle chuti
  • 125g sáček baby špenátu, ideálně v biokvalitě
  • 500g hustého jogurtu, např Hollandia

Postup:

  1. Bulgur a čočku připravíme (každý zvlášť) podle postupu na obalu. Do horké čočky zamícháme máslo. Obojí odložíme do mísy.
  2. Na oleji orestujeme nakrájenou polovinu česneku a bílé části cibulky, přidáme koření a chvíli opékáme, než se rozvoní. Potom přidáme žampiony nakrájené na silnější plátky, podle potřeby podlijeme trochou vroucí vody a pod pokličkou chvilku dusíme.  Hotové (včetně vydušené tekutiny) přimícháme k čočce a bulguru.
  3. Do mísy přidáme cherry rajčátka (půlky nebo čtvrtky), nakrájenou/nastříhanou cibulkovou nať, dochutíme solí a evt. mletým pepřem a rozmačkaným zbytkem česneku. V tomto stadiu uložíme pro pozdější konzumaci.
  4. Podáváme s čerstvým špenátem, koriandrem a kopečkem bílého jogurtu.

Výživové hodnoty na 100g (1 porce cca 450g)

Kcal: 82,1, bílkoviny: 4,3g, sacharidy: 10,5g, z toho cukry: 1,42g, tuky: 2,19g, z toho nasycené: 0,76g