Salát s rýžovými nudlemi na asijský způsob
Studený salát, který je dobré doplnit na tenké plátky nakrájeným masem; já jsem zatím použila buď hovězí steak nebo kachní prsa, udělaná jako medium well done. Vypečenou šťávu z masa je dobré přidat do zálivky (v případě kachny šťávu necháme v chladu, aby tuk ztuhl do kompaktní pokličky, kterou odstraníme).
- 160g slabých rýžových nudlí
- 10g sezamového oleje
- 300g salátové okurky
- 150g mrkve
- 250g cherry rajčátek
- hrst čerstvého koriandru
- (případně cukrový hrášek a/nebo zelená cibulka)
- 35g kešu oříšků
- 2 chilli papričky
- stroužek česneku
- 10 ml sezamového oleje
- 2-3 lžíce rybí omáčky
- šťáva z půlky citronu
- 15g třtinového cukru
Postup:
- Nudle připravíme podle návodu, slijeme, propláchneme studenou vodou a promícháme se sezamovým olejem.
- Z okurky a mrkve uděláme špalíky cca 10cm a potom je, nejlépe škrabkou na julienne, nastrouháme na slabé nudličky.
- Cherry rajčátka příčně překrojíme, koriandr potrháme na menší kousky a vše promícháme s nudlemi. Někdy je lepší vše opatrně promíchat rukama.
- Chilli papričku a česnek nasekáme na drobné kousky, cukr rozpustíme ve 3 lžících horké vody. Přidáme rybí omáčku a citronovou šťávu a důkladně promícháme (nejlepší je zálivku protřepat v malé zavařovací skleničce).
- Kešu oříšky nasekáme na menší kousky a krátce nasucho opražíme.
- Zálivku promícháme do salátu.
- Servírujeme s plátky masa, zbylým koriandrem a kešu oříšky.
Výživové hodnoty v jedné porci (bez masa):
Kcal: 281, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 43,3g, z toho cukry: 8,1, tuky: 9,25g.