Salát s marinovanou červenou řepou, kozím sýrem a karamelizovanými ořechy
Přípravu tohoto salátu je potřeba trochu naplánovat a řepu si naložit nejlépe den předem. Pak už je to ale hračka a výsledek je nejen chuťově vyvedený, ale i hezký na pohled. A díky použitým ingrediencím i zdravý - když pominu vlákninu, tak v něm je spousta antioxidantů z řepy, mrkve i zeleného lupení, hořčiny z rukoly, které podporují produkci žluči a napomáhají tak trávení, chlorofyl, vícenenasycené mastné kyseliny včetně omega-3 z vlašských ořechů, a pokud použijete umeocet, tak ten podle popisu aspiruje na další superpotravinu (posílení imunity, vysoký obsah enzymů, dobře vstřebatelných minerálních látek ap.) - více už brzy v samostatném článku.
- středně velkou bulvu červené řepy (cca 300g, resp. podle chuti)
- 30g olivového oleje (3 lžíce)
- 20g (lžíci) tekutějšího medu nebo javorového sirupu
- asi 20 ml (2 lžíce) umeocta (používám tento) - lze nahradit citronovou šťávou nebo jablečným octem a solí podle chuti
- drcená semínka fenyklu
- čerstvý tymián
- 300g mrkve
- větší hrst směsi listových salátů, celkem asi 120-150g, já jsem použila směs baby špenátu a rukoly
- 50g vlašských ořechů
- 15g (lžíci) cukru
- 100g čerstvého kozího sýra (např. Fromage au Lait de Chevre, Lidl) - lze nahradit i fetou, balkánským sýrem ap.
- Připravíme si marinádu: olej, med a umeocet promícháme dohladka.
- Řepu oloupeme (doporučuji latexové rukavice) a nakrájíme na plátky, jejichž sílu volíme podle toho, zda mají být spíš šťavnaté (asi 1cm), nebo křupavé (asi 3mm).
- Plátky řepy naložíme do marinády tak, aby jednotlivé kousky byly hezky obalené (uvedené množství by s přehledem mělo stačit) a v přikryté misce, případně pevném igelitovém pytlíku necháme v chladu marinovat, ideálně přes noc.
- Předehřejeme troubu na cca 120-150°C (čím slabší plátky, tím nižší teplota).
- Oloupeme mrkev. Asi z poloviny uděláme slabé nudličky ("slámu"), nejlépe na struhadle na julienne, druhou půlku naloupeme škrabkou na brambory na slabé plátky.
- Z řepy slijeme marinádu (tu později použijeme jako zálivku na salát) a plátky rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem či fólií. Posypeme drceným fenyklem a tymiánem a pečeme přibližně 30 minut až hodinu (podle síly plátků a teploty trouby).
- Mrkvovou slámu promícháme s trochou oleje a asi v půlce pečení přidáme do trouby k řepě.
- Vlašské ořechy nasekáme na větší kusy, v silnostěnném kastrolu zasypeme cukrem a na mírném ohni mícháme - cukr se rozpustí a začne se postupně nachytávat na ořechy. Nakonec bude veškerá cukrová hmota nabalená na ořeších, ale bude to tak 10 minut trvat. Nedoporučuji zvyšovat příkon tepla, aby se cukr nepřepálil.
- Omyjeme a osušíme salát, větší listy natrháme na menší kousky. Ochutnáme marinádu z řepy a případně ji dochutíme. (Řepa přes noc pustí šťávu, takže objem tekutiny bude větší. Jako zálivka na salát bude nejspíš stačit jen část. Zbytek ale doporučuju uchovat, případně vypít.)
- Zelený salát promícháme s plátky mrkve a marinádou a rozložíme na talíře. Navrch naaranžujeme kousky řepy a mrkvovou slámu, posypeme rozdrobeným sýrem a ořechy a podáváme.
Výživové hodnoty v jedné porci :
Kcal: 230, bílkoviny: 5,8g, sacharidy: 18,7g, z toho cukry: 14,7 tuky: 14,6g.
Poznámka: Mrkvová "sláma" je v salátu hlavně kvůli ozdobě. V troubě je na ni potřeba dávat pozor, protože má tendenci se zničehonic připálit. Klidně ji můžete vynechat a buď všechnu mrkev použít jako syrové plátky, případně snížit její množství.
A ořechy taky mohou být jen krátce nasucho opražené, případně použité jen tak.