Salát s cizrnou a krémovou bazalkovou zálivkou
Tenhle salát se dá konzumovat jak teplý, tak studený, a může posloužit buď jako příloha (třeba k nějaké chuťově méně výrazné rybě, například tresce), nebo může zastat funkci hlavního jídla - v tomto případě doporučuju doplnit ho nějakou bílkovinou, třeba vařeným vajíčkem nebo tuňákem z konzervy, případně obojím. Kdo by salát chtěl odlehčit, může vynechat brambory a nahradit je natrhanými listy římského salátu, případně lístky baby špenátu.
- 300g nejlépe lojovitých brambor
- 150g zelených fazolek
- 250g drobných pevných cherry rajčátek
- 150g červené papriky
- plechovku sterilované cizrny, nejlépe Bonduelle vapeur (265g)
Na zálivku:
- hrst čerstvé bazalky
- 2-3 stroužky česneku
- 3 lžíce (cca 30g) olivového oleje
- kelímek (140g) bílého řeckého jogurtu nebo islandského Skyru
- hrst čerstvého koriandru
- sůl a citronovou šťávu k dochucení
Postup:
- Předehřejeme troubu na cca 200 °C a dáme do ní péct celé papriky na zhruba 15-20 minut. Jakmile se na slupce vytvoří puchýře, vyndáme z trouby a necháme zapařit v igelitovém sáčku nebo misce přetažené kuchyňskou fólií. Po chvilce už půjde slupka bez problémů stáhnout. Papriky očistíme a nakrájíme na kousky. Kdo si chce ulehčit práci, použije papriku v syrovém stavu, případně hotovou marinovanou papriku v oleji.
- Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti). Budou-li pěkné, tak ani ní nutné loupat slupku. Uvaříme doměkka v dobře osolené vodě, případně zeleninovém vývaru. Hotové brambory nakrájíme na malé kostičky.
- Fazolky jen krátce povaříme v osolené vodě (měly by zůstat křupavé), scedíme a ihned propláchneme studenou vodou, aby neztratily barvu. Nakrájíme nebo nastříháme na cca třícentimetrové kousky.
- Cizrnu scedíme a v sítku dobře propláchneme studenou vodou.
- Rajčátka překrájíme na poloviny.
- Na zálivku nejdříve dohladka rozmixujeme bazalku, olej, asi 2g soli a prolisovaný česnek. Do hotového už jen lžičkou vmícháme jogurt. Takto zůstane zálivka hezky hustá a rovnoměrně se propojí se všemi složkami salátu.
- Všechny ingredience sesypeme do mísy a promícháme s hotovou zálivkou.
Výživové hodnoty v jedné porci:
Kcal: 272, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 32,3g, z toho cukry: 5,5, tuky: 8,6g.
Poznámka: Zálivku můžeme vytvořit i tak, že s jogurtem smícháme tři lžíce bazalkového pesta a případně přidáme prolisovaný česnek..