Salát s cizrnou a krémovou bazalkovou zálivkou

Tenhle salát se dá konzumovat jak teplý, tak studený, a může posloužit buď jako příloha (třeba k nějaké chuťově méně výrazné rybě, například tresce), nebo může zastat funkci hlavního jídla - v tomto případě doporučuju doplnit ho nějakou bílkovinou, třeba vařeným vajíčkem nebo tuňákem z konzervy, případně obojím. Kdo by salát chtěl odlehčit, může vynechat brambory a nahradit je natrhanými listy římského salátu, případně lístky baby špenátu.  

Potřebujeme (na 4 porce):
  • 300g nejlépe lojovitých brambor
  • 150g zelených fazolek
  • 250g drobných pevných cherry rajčátek
  • 150g červené papriky
  • plechovku sterilované cizrny, nejlépe Bonduelle vapeur (265g)

Na zálivku:

  • hrst čerstvé bazalky
  • 2-3 stroužky česneku 
  • 3 lžíce (cca 30g) olivového oleje
  • kelímek (140g) bílého řeckého jogurtu nebo islandského Skyru
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl a citronovou šťávu k dochucení

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na cca 200 °C a dáme do ní péct celé papriky na zhruba 15-20 minut. Jakmile se na slupce vytvoří puchýře, vyndáme z trouby a necháme zapařit v igelitovém sáčku nebo misce přetažené kuchyňskou fólií. Po chvilce už půjde slupka bez problémů stáhnout. Papriky očistíme a nakrájíme na kousky. Kdo si chce ulehčit práci, použije papriku v syrovém stavu, případně hotovou marinovanou papriku v oleji.
  2. Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti). Budou-li pěkné, tak ani ní nutné loupat slupku. Uvaříme doměkka v dobře osolené vodě, případně zeleninovém vývaru. Hotové brambory nakrájíme na malé kostičky.
  3. Fazolky jen krátce povaříme v osolené vodě (měly by zůstat křupavé), scedíme a ihned propláchneme studenou vodou, aby neztratily barvu. Nakrájíme nebo nastříháme na cca třícentimetrové kousky.
  4. Cizrnu scedíme a v sítku dobře propláchneme studenou vodou.
  5. Rajčátka překrájíme na poloviny.
  6. Na zálivku nejdříve dohladka rozmixujeme bazalku, olej, asi 2g soli a prolisovaný česnek. Do hotového už jen lžičkou vmícháme jogurt. Takto zůstane zálivka hezky hustá a rovnoměrně se propojí se všemi složkami salátu.
  7. Všechny ingredience sesypeme do mísy a promícháme s hotovou zálivkou.

Výživové hodnoty v jedné porci:

Kcal: 272, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 32,3g, z toho cukry: 5,5, tuky: 8,6g.

Poznámka: Zálivku můžeme vytvořit i tak, že s jogurtem smícháme tři lžíce bazalkového pesta a případně přidáme prolisovaný česnek..