Salát Nom Hoa Chuoi

Nedávno jsem v kuchařské škole Chefparade absolvovala kurz Vietnamský Street Food. Tenhle salát je jeho prvním praktickým výstupem u mě doma. Je jednoduchý, celkem rychle hotový a hodně variabilní - použít se dá zelenina, kterou máte zrovna doma. V původní variantě byly namísto římského salátu použity listy banánovníku (které mívají v Sapě, ale ne vždycky), a taky vařené vepřové kůžičky. Ty jsme na kurzu měli k dispozici, takže jsem je ochutnala a vyhodnotila, že můj salát se obejde i bez nich. Ale kdo by měl zájem, tak se prý prodávají třeba v Makru. Salát je dobré doplnit nějakou bílkovinou, například vařeným kuřecím nebo krůtím masem, kouskem kachny nebo třeba hovězího pupku nebo (tahle varianta je na fotce) kousky lososa. Ten je dobrý i z toho důvodu, že salátu dodá ještě trochu tuku, protože zálivka ho neobsahuje (je jen v arašídech, a těch zase nepoužíváme tolik), a tuk zajistí lepší vstřebání živin ze zeleniny. Pokud byste chtěli mít kompletní jídlo, můžete předeme uvařit asi 100 g rýžových nudlí, hotové propláchnout a přimíchat do salátu.

Bylinka perila vypadá trochu jako kopřiva. Má svěží, lehce kořenitou chuť, nepálí. Existuje ve dvou barevně  i chuťově odlišných variantách - červené (spíš to je tmavě fialová) a zelené. K dostání je určitě v Sapě a u některých vietnamských prodejců. Salát ale bude dobrý i bez ní, ovšem rozhodně bych nevynechávala koriandr. 

 Potřebujeme (na 4 porce):

  • 60g nepražených nesolených burských oříšků 
  • 100g ředkviček
  • 150g salátové okurky (i se slupkou)
  • 150g červené papriky
  • 200g rajčat (nebo 150g cherry rajčátek)
  • trochu natě jarní cibulky
  • 150g mrkve
  • 30g čerstvých sójových klíčků
  • 100g římského salátu (bez nejtlustších částí středových žeber)
  • volitelně pár filátek růžového grepu
  • čerstvý koriandr a zelená nebo červená perila podle chuti
  • 20g cukru (nejlépe třtinového)
  • 25ml rybí omáčky
  • 4 lžíce (asi 50 ml) vody 
  • 2 stroužky česneku, prolisované 
  • šťávu z  citronu nebo limetky, množství podle chuti
  • chilli papričky podle chuti

Postup:

  1. Buráky nahrubo posekáme a nasucho opražíme na pánvi (nejlépe litinové).
  2. Okurku podélně rozpůlíme a společně s ředkvičkami nakrájíme na slabé plátky.
  3. Mrkev nakrájíme na cca 5cm dlouhé sirky.
  4. Papriku očistíme, z rajčat odstraníme zrníčka a nakrájíme na kousky. Pokud používáme cherry rajčátka, tak je jen příčně rozpůlíme.
  5. Cibulkovou nať našikmo nastříháme.
  6. Salátové listy natrháme na kousky.
  7. Ve skleničce se šroubovacím víčkem si připravíme zálivku - nejdřív smícháme vodu, rybí omáčku a cukr. Důkladně protřepeme, aby se cukr rozpustil. Teprve potom přidáme limetkovou/citronovou šťávu (jinak by se cukr rozpouštěl pomalu), zbylý koriandr a nasekanou chilli papričku.
  8. Všechnu zeleninu, klíčky, perilu a část koriandru promícháme se zálivkou.
  9. Salát rozdělíme do misek a servírujeme posypaný praženými arašídy, případně dalším koriandrem a chilli.

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:

Kcal: 188, bílkoviny: 8,4g, sacharidy: 21,2g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 8,1g, vláknina 7,4g.

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř včetně 100g rýžových nudlí:

Kcal: 280, bílkoviny: 10,1g, sacharidy: 42,7g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 8,1g, vláknina 9,1g.