Salát Nom Hoa Chuoi
Nedávno jsem v kuchařské škole Chefparade absolvovala kurz Vietnamský Street Food. Tenhle salát je jeho prvním praktickým výstupem u mě doma. Je jednoduchý, celkem rychle hotový a hodně variabilní - použít se dá zelenina, kterou máte zrovna doma. V původní variantě byly namísto římského salátu použity listy banánovníku (které mívají v Sapě, ale ne vždycky), a taky vařené vepřové kůžičky. Ty jsme na kurzu měli k dispozici, takže jsem je ochutnala a vyhodnotila, že můj salát se obejde i bez nich. Ale kdo by měl zájem, tak se prý prodávají třeba v Makru. Salát je dobré doplnit nějakou bílkovinou, například vařeným kuřecím nebo krůtím masem, kouskem kachny nebo třeba hovězího pupku nebo (tahle varianta je na fotce) kousky lososa. Ten je dobrý i z toho důvodu, že salátu dodá ještě trochu tuku, protože zálivka ho neobsahuje (je jen v arašídech, a těch zase nepoužíváme tolik), a tuk zajistí lepší vstřebání živin ze zeleniny. Pokud byste chtěli mít kompletní jídlo, můžete předeme uvařit asi 100 g rýžových nudlí, hotové propláchnout a přimíchat do salátu.
Bylinka perila vypadá trochu jako kopřiva. Má svěží, lehce kořenitou chuť, nepálí. Existuje ve dvou barevně i chuťově odlišných variantách - červené (spíš to je tmavě fialová) a zelené. K dostání je určitě v Sapě a u některých vietnamských prodejců. Salát ale bude dobrý i bez ní, ovšem rozhodně bych nevynechávala koriandr.
Potřebujeme (na 4 porce):
- 60g nepražených nesolených burských oříšků
- 100g ředkviček
- 150g salátové okurky (i se slupkou)
- 150g červené papriky
- 200g rajčat (nebo 150g cherry rajčátek)
- trochu natě jarní cibulky
- 150g mrkve
- 30g čerstvých sójových klíčků
- 100g římského salátu (bez nejtlustších částí středových žeber)
- volitelně pár filátek růžového grepu
- čerstvý koriandr a zelená nebo červená perila podle chuti
- 20g cukru (nejlépe třtinového)
- 25ml rybí omáčky
- 4 lžíce (asi 50 ml) vody
- 2 stroužky česneku, prolisované
- šťávu z citronu nebo limetky, množství podle chuti
- chilli papričky podle chuti
Postup:
- Buráky nahrubo posekáme a nasucho opražíme na pánvi (nejlépe litinové).
- Okurku podélně rozpůlíme a společně s ředkvičkami nakrájíme na slabé plátky.
- Mrkev nakrájíme na cca 5cm dlouhé sirky.
- Papriku očistíme, z rajčat odstraníme zrníčka a nakrájíme na kousky. Pokud používáme cherry rajčátka, tak je jen příčně rozpůlíme.
- Cibulkovou nať našikmo nastříháme.
- Salátové listy natrháme na kousky.
- Ve skleničce se šroubovacím víčkem si připravíme zálivku - nejdřív smícháme vodu, rybí omáčku a cukr. Důkladně protřepeme, aby se cukr rozpustil. Teprve potom přidáme limetkovou/citronovou šťávu (jinak by se cukr rozpouštěl pomalu), zbylý koriandr a nasekanou chilli papričku.
- Všechnu zeleninu, klíčky, perilu a část koriandru promícháme se zálivkou.
- Salát rozdělíme do misek a servírujeme posypaný praženými arašídy, případně dalším koriandrem a chilli.
Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:
Kcal: 188, bílkoviny: 8,4g, sacharidy: 21,2g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 8,1g, vláknina 7,4g.
Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř včetně 100g rýžových nudlí:
Kcal: 280, bílkoviny: 10,1g, sacharidy: 42,7g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 8,1g, vláknina 9,1g.