Rychlý salát s chilli tuňákem
Tenhle salát je hotový opravdu rychle, hlavně když si koupíte už namíchané (ideálně i oprané) salátové lístky. Směs zeleniny, kterou uvádím v ingrediencích, samozřejmě přizpůsobte tomu, co máte zrovna po ruce. Použitá konzerva tuňáka v oleji s chilli sice není nejlevnější, ale myslím, že to je jedna z věcí, kterou je pro případ náhlé nouze dobré mít doma v záloze. Konzerva tuňáka s chilli se ještě vloni prodávala ve variantě se sójovým olejem, teď už ho ale firma Franz Josef zaměnila za olej slunečnicový. Jeho standardní varianta má sice oproti sójovému nižší procento nasycených mastných kyselin (10% versus 15%), což je dobře; na rozdíl od sojového má ale mnohem nepříznivější poměr omega-3 mastných kyselin k omega-6 (až 1:70 slunečnice versus 1:6 sója). Přemíra omega-6 může v těle působit zánětlivě, ale každopádně se jedná o nenasycené mastné kyseliny, které bychom ve stravě měli preferovat před těmi nasycenými. A navíc má slunečnicový olej vysoký obsah vitaminu E. Takže s chutí do toho!
Namísto konzervy s chilli je, samozřejmě, možné použít i nepálivou variantu a chilli papričku/y dodat extra, případně do oleje promíchat trochu kari pasty.
Salát ještě výrazně vylepšíme, když ho posypeme parmazánem (ideálně hoblinkami vytvořenými škrabkou na brambory) a nasucho opraženými dýňovými semínky. Ta doporučuju připravit ve větším množství (klidně 100g) a mít doma v záloze. Dají se jíst i jen tak samotná (a protože se opražením nafouknou, sní jich člověk možná o něco méně než těch nepražených), ale skvělá jsou hlavně právě naposypání salátu, polévky ap. Semínka opražíme tak, že nejdřív rozpálíme nějakou těžší pánev s vyšším okrajem nebo širší kastrol - vsypeme semínka a trochu stáhneme plamen (cca na stupeň 7 z devíti). Je dobré semínka stále promíchávat. Po chvilce se začnou nafukovat a praskat (a vyskakovat ven, proto ten vyšší okraj) - pražíme tak dlouho, dokud semínka praskají, ale nesmí se začít přepalovat. Vychladlá vydrží ve vzduchotěsně uzavřené nádobě minimálně několik týdnů.
- 200g nejlépe mixu listových salátů
- 100g červené papriky
- 250g rajčat
- 100g mrkve
- 200g okurky
- zelenou petrželku, nejlépe hladkolistou
- 2 vejce natvrdo
- konzervu tuňáka v oleji s chilli (např. Franz Josef) - 170g, z toho 120g masa
- sůl a citronovou šťávu (případně umeocet) na dochucení.
- hoblinky parmazánu k podávání
Postup:
- Z rajčat odstraníme semínka a šťávu; dužinu nakrájíme na kousky.
- Mrkev nastrouháme na hrubé nudličky nebo plátky buď na struhadle, případně škrabkou na brambory nebo julienne.
- Papriku a okurku nakrájíme na kousky, petrželku nasekáme.
- Z tuňáka okapeme do extra nádobky olej a pak cca polovinu promícháme s mixem zeleniny. Zbytek oleje uchováme pro příště.
- Dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Servírujeme s vejcem a tuňákem.
Výživové hodnoty v jedné porci (bez parmazánu):
Kcal: 273, bílkoviny: 25,3g, sacharidy: 12,6g, z toho cukry: 7,6g, tuky: 12,4g.