Ratatouille - variace s quinoou
Chuť klasického ratatouille je hodně intenzívní, proto se jí s bagetou. Kdo si ale chce dát něco bezlepkového, může zkusit ratatouille nastavit quinoou; je chuťově neutrální, takže její přídavek způsobí jen zjemnění chuti.
Potřebujeme (na 3 porce):
- 120g quinoy (suché)
- 15g olivového oleje
- česnek podle chuti, já jsem měla 50g čerstvého letošního
- 100g (nejlépe jarní) cibulky, případně mix s pórkem, nadrobno nakrájené
- 400g masitých rajčat, nakrájených na kousky
- 250g různobarevných paprik, na kousky
- 400g cukety, na menší kostičky (cuketu většinou není potřeba loupat)
- plechovku krájených rajčat (např. Valfrutta)
- sůl, (pokud možno čerstvý) rozmarýn a tymián
- 15g másla
- hrst čerstvé bazalky
- 60g hoblinek parmazánu k podávání (naloupeme např. škrabkou na brambory)
Postup:
- Quinou propereme v horké vodě, potom zalijeme 240ml horké vody a pomalu vaříme 20 minut. Vypneme plotýnku a pod pokličkou necháme cca dalších 10 minut dojít.
- Polovinu česneku nakrájíme na plátky a spolu s cibulkou a evt. pórkem opékáme na oleji v tlustostěnném, nejlépe litinovém kastrolu.
- Do kastrolu přidáme papriku a rajčata, restujeme cca 5 minut, potom přisypeme cuketu a vlijeme obsah plechovky rajčat.
- Osolíme, přidáme nasekaný rozmarýn a odrhnutý tymián a za občasného promíchnutí dusíme poloodkryté cca 20 minut, resp. dokud se všechna tekutina neodpaří.
- Už na vypnuté plotýnce vmícháme máslo, prolisovaný zbytek česneku a bazalku, evt. ještě přisolíme.
- Do hotového přidáme quinou.
- Servírujeme s parmazánem a evt. další bazalkou.
- Výběr vína už je na Vás.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 3:
Kcal: 457, bílkoviny: 14g, sacharidy: 52,7g, z toho cukry:7,6g, tuky: 12,7g