Ratatouille - variace s quinoou

Chuť klasického ratatouille je hodně intenzívní, proto se jí s bagetou. Kdo si ale chce dát něco bezlepkového, může zkusit ratatouille nastavit quinoou;  je chuťově neutrální, takže její přídavek způsobí jen zjemnění chuti. 

Potřebujeme (na 3 porce):

  • 120g quinoy (suché)
  • 15g olivového oleje  
  • česnek podle chuti, já jsem měla 50g čerstvého letošního
  • 100g (nejlépe jarní) cibulky, případně mix s pórkem, nadrobno nakrájené
  • 400g masitých rajčat, nakrájených na kousky
  • 250g různobarevných paprik, na kousky
  • 400g cukety, na menší kostičky (cuketu většinou není potřeba loupat)
  • plechovku krájených rajčat (např. Valfrutta)
  • sůl, (pokud možno čerstvý) rozmarýn a tymián
  • 15g másla
  • hrst čerstvé bazalky
  • 60g hoblinek parmazánu k podávání (naloupeme např. škrabkou na brambory)

Postup:

  1. Quinou propereme v horké vodě, potom zalijeme 240ml horké vody a pomalu vaříme 20 minut. Vypneme plotýnku a pod pokličkou necháme cca dalších 10 minut dojít.
  2. Polovinu česneku nakrájíme na plátky a spolu s cibulkou a evt. pórkem opékáme na oleji v tlustostěnném, nejlépe litinovém kastrolu.
  3. Do kastrolu přidáme papriku a rajčata, restujeme cca 5 minut, potom přisypeme cuketu a vlijeme obsah plechovky rajčat.
  4. Osolíme, přidáme nasekaný rozmarýn a odrhnutý tymián a za občasného promíchnutí dusíme poloodkryté cca 20 minut, resp. dokud se všechna tekutina  neodpaří. 
  5. Už na vypnuté plotýnce vmícháme máslo, prolisovaný zbytek česneku a bazalku, evt. ještě přisolíme.
  6. Do hotového přidáme quinou.
  7. Servírujeme s parmazánem a evt. další bazalkou. 
  8. Výběr vína už je na Vás.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 3:

Kcal: 457, bílkoviny: 14g, sacharidy: 52,7g, z toho cukry:7,6g, tuky: 12,7g