Řapíkatý celer s granátovým jablkem
Řapíkatý celer byl v minulosti považován za potravinu s negativním obsahem energie - soudilo se o něm, že tělo na jeho trávení spotřebuje více energie, než v něm je obsaženo. Tohle sice není pravda, nicméně ve 100 gramech má jen asi 12 kcal, protože obsahuje neuvěřitelných 95% vody. Celer je známý alergen, ale z tohoto pohledu je nebezpečnější jeho bulva. Ve 100g řapíkatého celeru jsou skoro 2g vlákniny, dále vyšší hladiny vitaminů K a B9, draslík, vápník, hořčík a sodík.
A poznámka na okraj: anglicky se řapíkatý celet řekne celery, zatímco bulva je celeriac.
Potřebujeme (na zhruba 5 porcí):
- 350g řapíkatého celeru (cca 1 balení)
- 350g jablek, přednostně s červenou slupkou
- 350g hustšího přírodního jogurtu (např. Hollandie)
- 35g mandlí nebo kešu ořechů, nahrubo nasekaných a předem namočených do teplé vody
- 30g javorového sirupu, případně medu nebo hnědého cukru
- 150g zrníček z granátového jablka
- citronovou šťávu a skořici podle chuti
Postup:
- Celer očistíme, pokud možno zbavíme všech vláken a nakrájíme na plátky silné cca 2-3 mm. Použijeme i hezké lístky - část jich nasekáme, část odložíme na ozdobu.
- Jablko nakrájíme i se slupkou na menší kousky.
- Z mandlí slijeme vodu a vše spolu promícháme.
- Salát je lepší nechat rozležet do druhého dne.
Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:
Kcal: 192, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 24,9g, z toho cukry: 20,2g, tuky: 7g.
Výživové hodnoty na 100g přibližně:
Kcal: 74, bílkoviny: 2,3g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 7,8g, tuky: 2,7g.
Poznámka: Granátové jablko můžeme nahradit předem namočenými brusinkami, stačit jich bude 35g. A brusinky budou lépe ladit s vlašskými ořechy a větším množstvím skořice. pro tuhle variantu je energetická hodnota jedné porce z pěti zhruba následující:
Kcal: 179, bílkoviny: 5g, sacharidy: 22,6g, z toho cukry: 17,3g, tuky: 7,2g.