Řapíkatý celer s granátovým jablkem

Řapíkatý celer byl v minulosti považován za potravinu s negativním obsahem energie - soudilo se o něm, že tělo na jeho trávení spotřebuje více energie, než v něm je obsaženo. Tohle sice není pravda, nicméně ve 100 gramech má jen asi 12 kcal, protože obsahuje neuvěřitelných 95% vody. Celer je známý alergen, ale z tohoto pohledu je nebezpečnější jeho bulva. Ve 100g řapíkatého celeru jsou skoro 2g vlákniny, dále vyšší hladiny vitaminů K a B9, draslík, vápník, hořčík a sodík. 

A poznámka na okraj: anglicky se řapíkatý celet řekne celery, zatímco bulva je celeriac.

 Potřebujeme (na zhruba 5 porcí):

  • 350g řapíkatého celeru (cca 1 balení)
  • 350g jablek, přednostně s červenou slupkou
  • 350g hustšího přírodního jogurtu (např. Hollandie)
  • 35g mandlí nebo kešu ořechů, nahrubo nasekaných a předem namočených do teplé vody
  • 30g javorového sirupu, případně medu nebo hnědého cukru
  • 150g zrníček z granátového jablka
  • citronovou šťávu a skořici podle chuti

Postup:

  1. Celer očistíme, pokud možno zbavíme všech vláken a nakrájíme na plátky silné cca 2-3 mm. Použijeme i hezké lístky - část jich nasekáme, část odložíme na ozdobu.
  2. Jablko nakrájíme i se slupkou na menší kousky.
  3. Z mandlí slijeme vodu a vše spolu promícháme.
  4. Salát je lepší nechat rozležet do druhého dne.

Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:

Kcal: 192, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 24,9g, z toho cukry: 20,2g, tuky: 7g.

Výživové hodnoty na 100g přibližně:

Kcal: 74, bílkoviny: 2,3g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 7,8g, tuky: 2,7g.

Poznámka: Granátové jablko můžeme nahradit předem namočenými brusinkami, stačit jich bude 35g. A brusinky budou lépe ladit s vlašskými ořechy a větším množstvím skořice. pro tuhle variantu je energetická hodnota jedné porce z pěti zhruba následující:

Kcal: 179, bílkoviny: 5g, sacharidy: 22,6g, z toho cukry: 17,3g, tuky: 7,2g.