Pomalá krůta v portském
Další z kategorie pomalých jídel, kterým musíme věnovat čas jen při počáteční přípravě a zbytek vaření se odehraje bez našeho přičinění v mírně teplé troubě.
Velká láhev portského (případně sherry nebo marsaly) nám vystačí na tři velkorysé dávky a dá se, samozřejmě, využít i do jiných jídel, takže nákup jedné 0,75 litrové lahve považuji za dobrou investici.
Potřebujeme (na 5 porcí):
- 750g krůtích prsou
- 150g mrkve, na silnější kolečka
- 250g cibule, pórku nebo směsi napůl, nahrubo nakrájené
- 1 palici česneku, nakrájeného na větší kusy
- 250g fenyklu nakrájeného nahrubo
- 250ml portského
- 25g olivového nebo řepkového oleje
- sůl, pepř
- bobkový list, nové koření
- bylinky - odrhnutý tymián, šalvěj/yzop, případně další podle chuti a možností
- 500ml drůbežího nebo zeleninového vývaru (např. Alnatura, DM Bio nebo Wurzl)
- 400g pevných žampionů nakrájených na větší kusy (malé hlavičky necháme vcelku)
- 100g chuťově výrazné libové sušené šunky, např. schwarzwaldské
- 20g másla
Postup:
- Předehřejeme troubu na cca 130°C.
- V silnostěnném kastrolu vhodném i do trouby opečeme na polovině oleje maso, nakrájené na kousky velikosti sousta a opepřené, a i s puštěnou šťávou odložíme a držíme v teple.
- Na zbylém oleji orestujeme mrkev, cibuli, česnek a fenykl, a to do mírného zezlátnutí.
- Přilijeme portské a necháme z poloviny odpařit.
- Do kastrolu vrátíme opečené maso i se šťávou, zalijeme vývarem, přidáme žampiony, veškeré koření, osolíme, promícháme a dáme na 2,5 - 3 hodiny do trouby.
- 5-10 minut před koncem pečení přidáme do hrnce šunku, natrhanou na větší kousky, a necháme dopéct.
- Vyndáme hrnec z trouby. Pokud by byla omáčka moc řídká, slijeme ji a zredukujeme povařením, ale nemělo by to být potřeba.
- Do hotového vmícháme studené máslo a podle chuti evt. dosolíme.
- Podáváme ozdobené petrželkou.
- Vhodnou přílhou je bageta, čerstvý chléb nebo rýže.
Výživové hodnoty v jedné porci (z pěti):
Kcal: 361, bílkoviny: 46,1g, sacharidy: 19g, z toho cukry: 7g, tuky: 11,1g, z toho nasycené 3,5g