P1030589.jpgPolévka z pomalu pečených rajčat

Kdyby se mne někdo zeptal, co mi nikdy nesmí chybět ve spíži, tak by to, kromě mnoha dalších položek, byla i konzervovaná rajčata. Do plechovek se dostávají se spoustou sluníčka v době, kdy dozrávají a na trhu jich je přebytek. V zimě pak jsou do jídla mnohem lepší, než čerstvá.

Nicméně exustují i výjimky a tahle polévka je jednou z nich. Pomalým pečením a citlivým dochucením můžeme i ze zimních rajčat vytáhnout netušené chutě. A přitom skoro bez práce.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • kilo rajčat, pokud možno menších, ideální jsou cherry 
  • cca 5ml olivového oleje
  • balzamikový ocet
  • do 10g třtinového cukru
  • sůl
  • pokud možno čerstvý rozmarýn a/nebo tymián
  • 10g másla
  • čerstvé lístky bazalky
  • 30g parmazánu k podávání

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 110°C.
  2. Rajčata umyjeme a nakrájíme na čtvrtiny (pokud jsou opravdu velká, tak na menší kousky), cherry stačí na půlky
  3. Rajčata vyrovnáme slupkou dolů do pekáčku, zastříkneme balzamicem a olejem, osolíme, ocukrujeme (čím zralejší rajčata, tím méně cukru, ale těch deklarovaných 10g by mělo stačit v každém případě).
  4. Posypeme rozmarýnovámi jehličkami a/nebo odrhnutým tymiánem.
  5. Pečeme 4-5hodin. Jde spíš o sušení než pečení. Pokud bychom zvolili výrazně vyšší teplotu (tím pádem bychom mohli výrazně zkrátit dobu pečení), tak rajčata pustí šťávu a to je škoda. Každopádně vhodný poměr teplota:čas si zvolte podle možností sami.
  6. Polosušená rajčata rozmixujeme ponorným mixérem na kaši a horkou vodou naředíme na požadovanou hustotu. Není potřeba použít vývar, protože chuť polévky je výrazná sama o sobě.
  7. Do hotového rozmícháme máslo, natrhané lístky bazalky a podle potřeby dochutíme solí, cukrem, citronem nebo pepřem.
  8. Podáváme ozdobené bazalkou a hoblinkami parmazánu, ideálně s čerstvou italskou bagetou a suchým bílým vínem.

 

Výživové hodnoty v jedné porci (ze dvou):

Kcal: 238, bílkoviny: 10g, sacharidy: 24,5g, z toho cukry: 18g, tuky: 11,9g, z toho nasycené 7,4g