Pohankové krekry se semínky
Tyhle krekry jsou mým druhým pokusem o „schování" pohanky v nějakém jídle tak, aby tam pokud možno vůbec nebyla cítit. Pohanka je přirozeně bezlepková, je v ní vláknina, vitaminy skupiny B, rutin a spousta minerálů, jenomže má výraznou chuť a někomu prostě nechutná. Ale stačí ji na dostatečně dlouhou dobu předem namočit - chuť se zjemní, a když ještě přimícháme česnek, sýr a spoustu semínek, vzniknou krekry, které, troufám si tvrdit, budou chutnat skoro každému. Semínka použijte podle momentálních možností, klidně míň druhů, ale určitě bych dodržela jejich celkové množství a zachovat je potřeba chia a/nebo lněné, protože ta namočením vytvoří gel, který, společně se sýrem, udrží těsto pohromadě.
Z výsledného těsta jsem nejdřív dělala placičky (těch vyšly 2 plechy po cca 12 kouscích), teď ho většinou rozprostřu ve slabé stejnoměrné vrstvě na tři plechy vyložené fólií na pečení. Pak peču zhruba 45 minut, a od té doby plechy kontroluju - těsto se propéká od krajů, takže ty už upečené části prostě průběžně ulamuju. Tahle dopékací fáze trvá ještě cca 15-20 minut, záleží ale na tloušťce vrstvy i na konkrétní troubě. Pokud byste tvarovali placičky, tak ty zůstanou spíš vláčné, protože jsou vyšší. Ovšem ty se zase, na rozdíl od krekrů, dají rozpéct v toastovači a horké potřít kouskem másla. Tahle kombinace mi přijde úžasná (a dost návyková).
Od té doby, co nemůžu lepek, peču tyhle krekry docela často a používám je místo chleba. Jasně, že klasický kynutý chleba nepřipomínají ani náhodou, je to spíš takový elfský cestovní chléb lembas, ale protože jsem pečivo nikdy moc nevyhledávala, tak si s nimi v zásadě vystačím. Teď na dovolenou si (pro jistotu) vezu celou krabici.
Potřebujeme (na 3 plechy, případně 24 placiček):
- 100g pohanky
- 25g dýňových semínek
- 25g slunečnicových semínek
- 25g sezamových semínek (přednostně neloupaných)
- 25g chia semínek
- 25g mletého nebo drceného lněného semínka
- 150g sýra s 30% t.v.s., třeba Madeland nebo Šumavský eidam, nastrouhaného najemno
- 40g česneku (případně i víc, je potřeba vyzkoušet), prolisovaného
- sůl podle chuti, cca 4-5g
- 300ml vody
- případně 100g sušených rajčat v oleji, okapaných
Postup:
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a zalijeme tak trojnásobkem (nebo víc) vody. Necháme namáčet aspoň 5 hodin, klidně i přes noc (já to tak dělám). Do vody můžeme přidat špetku soli a/nebo lžíci syrovátky.
- Cca hodinu předem namočíme semínka - do jedné nádoby dáme dýňová a slunečnicová s větším množstvím vody, do druhé chia, len a sezam do odměřených 300ml. Tohle rozdělení dělám proto, že dýně a slunečnice se dají lehce scedit, zatímco ta drobnější semínka už moc ne. Tím spíš, když zgelovatí.
- Předehřejeme troubu na 180°C. Dva nebo tři plechy vyložíme pečícím papírem.
- Namočenou pohanku scedíme, v cedníku trochu vymačkáme a najemno rozmixujeme.
- Sceďíme i dýni a slunečnici, a spolu se všemi ostatními ingrediencemi nasypeme do mísy a promícháme.
- Ze vzniklé husté směsi tvarujeme buď placičky (12 na každý plech, mohou být celkem blízko o sebe - podle toho automaticky vyjde, jak mají být vysoké; tvarování jde nejlépe navlhčenými prsty), nebo v pokud možno rovnoměrné vrstvě rozetřeme po celé ploše tří plechů.
- Pečeme při 180°C přibližně 45 minut.
- Po 45 minutách pečení placičky obrátíme a dopékáme ještě asi 10 minut. Pokud pečeme krekry, tak po téhle době plechy postupně vytáhneme z trouby, odlámeme propečené kraje (to, že je těsto propečené, poznáme právě podle toho, že už jde odlomit) a tento postup ještě tak dvakrát po 5-8 minutách pečení zopakujeme. Středová část těsta se pak už většinou dopeče najednou - jakmile to půjde, můžeme ji sloupnout z pečící fólie a obrátit, tak se dopeče lépe.
- Vychladlé placičky skladujeme ve vzduchotěsné krabici - vydrží bez úhony minimálně týden. Krekry nechávám nezakryté a vydrží minimálně několik týdnů.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kcal: 464, bílkoviny: 23,4g, sacharidy: 33,1g, z toho cukry: 1,2g, tuky: 26,6g, z toho nasycené MK: 6,3g, vláknina: 12,8g, vápník: 300mg.