Pohanka s ovocem a oříšky

Pohanka je pseudoobilovina, která se hodně používá hlavně v Rusku. Ale i u nás má dlouhou tradici a vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, její konzumace stoupá. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který posiluje cévní stěny a příznivě působí i při hemoroidech a křečových žilách. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Pohanka se upravuje nasladko i naslano - můžeme jí nahradit kroupy v houbovém kubovi, použít ji jako přílohu nebo do polévky. Pohanková kaše podle tohoto receptu je ideální k snídani - můžeme si ji připravit dopředu a ráno jen ohřát. Také je možné přidat jogurt.

Potřebujeme (na cca 4-5 porcí):

  • 200g pohanky (celých zrnek, nikoli lámanky)
  • 300ml polotučného mléka
  • špetku soli
  • skořici podle chuti
  • 50g lískových oříšků, nahrubo nasekaných
  • 50g sušených brusinek
  • 200g jablek, nakrájených na kousky i se slupkou
  • 40g javorového sirupu
  • 15g másla

Postup:

  1. V silnostěnném kastrolu propereme pohanku horkou vodou, potom zalijeme mlékem, přidáme oříšky, sůl a skořici a přivedeme k varu.
  2. Do vařící se směsi přisypeme jablka a brusinky a opět přivedeme k varu. Potom plotýnku vypneme a necháme pod poklicí dojít. Trvá to cca 15-20 minut.
  3. Do horkého přimícháme máslo a javorový sirup.
  4. Podáváme s jogurtem nebo jen tak, kaše je dobrá teplá i studená.

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 139, bílkoviny: 3,5g, sacharidy: 20,8g, z toho cukry: 7,2g, tuky: 4,4g.

Výživové hodnoty v 1 porci ze 4:

Kcal: 416, bílkoviny: 10,5g, sacharidy: 62,8g, z toho cukry: 21,6g, tuky: 13,1g.

Výživové hodnoty v 1 porci z 5:

Kcal: 333, bílkoviny: 8,4g, sacharidy: 50,3g, z toho cukry: 17,3g, tuky: 10,5g.