Pohanka s ovocem a oříšky
Pohanka je pseudoobilovina, která se hodně používá hlavně v Rusku. Ale i u nás má dlouhou tradici a vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, její konzumace stoupá. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který posiluje cévní stěny a příznivě působí i při hemoroidech a křečových žilách. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Pohanka se upravuje nasladko i naslano - můžeme jí nahradit kroupy v houbovém kubovi, použít ji jako přílohu nebo do polévky. Pohanková kaše podle tohoto receptu je ideální k snídani - můžeme si ji připravit dopředu a ráno jen ohřát. Také je možné přidat jogurt.
Potřebujeme (na cca 4-5 porcí):
- 200g pohanky (celých zrnek, nikoli lámanky)
- 300ml polotučného mléka
- špetku soli
- skořici podle chuti
- 50g lískových oříšků, nahrubo nasekaných
- 50g sušených brusinek
- 200g jablek, nakrájených na kousky i se slupkou
- 40g javorového sirupu
- 15g másla
Postup:
- V silnostěnném kastrolu propereme pohanku horkou vodou, potom zalijeme mlékem, přidáme oříšky, sůl a skořici a přivedeme k varu.
- Do vařící se směsi přisypeme jablka a brusinky a opět přivedeme k varu. Potom plotýnku vypneme a necháme pod poklicí dojít. Trvá to cca 15-20 minut.
- Do horkého přimícháme máslo a javorový sirup.
- Podáváme s jogurtem nebo jen tak, kaše je dobrá teplá i studená.
Výživové hodnoty ve 100g:
Kcal: 139, bílkoviny: 3,5g, sacharidy: 20,8g, z toho cukry: 7,2g, tuky: 4,4g.
Výživové hodnoty v 1 porci ze 4:
Kcal: 416, bílkoviny: 10,5g, sacharidy: 62,8g, z toho cukry: 21,6g, tuky: 13,1g.
Výživové hodnoty v 1 porci z 5:
Kcal: 333, bílkoviny: 8,4g, sacharidy: 50,3g, z toho cukry: 17,3g, tuky: 10,5g.