Pohanka s kokosem, švestkami a cottage
Tahle pohanková kaše je variací na jednu moji starší (v receptu uvádím i hlavní pohanková pozitiva, což je především absence lepku a naopak přítomnost rutinu, který udržuje pružnost cévní stěny). Pohanka s kokosem rozhodně netvoří klasický pár, ale švestky ji vracejí zpátky do Čech. A poslední složka, cottage cheese, je ideální pro dodání bílkovin (11g proteinu na 100g), dá se ale, samozřejmě, nahradit i jogurtem (např. Hollandia má ve 100g 3,5g bílkovin, bílý řecký Milko nebo skyr mají skoro 10g).
Potřebujeme (na cca 4-5 porcí):
- 200g pohanky (celých zrnek, nikoli lámanky)
- 300ml kokosového mléka (použila jsem Alpro, dá se nahradit libovolným jiným, i polotučným kravským)
- špetku soli
- 30g strouhaného kokosu
- 300g švestek, nakrájených na kousky
- 50g javorového sirupu
- 15g másla
- 2 balení (400g) cottage cheese (většinou používám ve verzi Light, která obsahuje míň tuku)
Postup:
- V silnostěnném kastrolu propereme pohanku horkou vodou, potom zalijeme mlékem, přidáme kokos, švestky, sůl a skořici a přivedeme k varu. Potom plotýnku vypneme a necháme pod poklicí dojít. Trvá to cca 15-20 minut.
- V horké kaši necháme rozpustit máslo a javorový sirup.
- Před podáváním přimícháme cottage cheese.
- Pokud byste kaši chtěli jíst několik dní po sobě, doporučuji ji skladovat bez cottage cheese, ten je lepší přimíchat až těsně před servírováním, aby kaše nebyla zbytečně nakyslá.
Výživové hodnoty v 1 porci ze 4:
Kcal: 436, bílkoviny: 18,3g, sacharidy: 62,9g, z toho cukry: 19,4g, tuky: 12,1g, z toho nasycené MK: 8,4g.
Výživové hodnoty v 1 porci z 5:
Kcal: 349, bílkoviny: 14,6g, sacharidy: 50,3g, z toho cukry: 15,5g, tuky: 9,6g, z toho nasycené MK: 6,8g.