Pohanka s kokosem, švestkami a cottage

Tahle pohanková kaše je variací na jednu moji starší (v receptu uvádím i hlavní pohanková pozitiva, což je především absence lepku a naopak přítomnost rutinu, který udržuje pružnost cévní stěny). Pohanka s kokosem rozhodně netvoří klasický pár, ale švestky ji vracejí zpátky do Čech. A poslední složka, cottage cheese, je ideální pro dodání bílkovin (11g proteinu na 100g), dá se ale, samozřejmě, nahradit i jogurtem (např. Hollandia má ve 100g 3,5g bílkovin, bílý řecký Milko nebo skyr mají skoro 10g). 

Potřebujeme (na cca 4-5 porcí):

  • 200g pohanky (celých zrnek, nikoli lámanky)
  • 300ml kokosového mléka (použila jsem Alpro, dá se nahradit libovolným jiným, i polotučným kravským)
  • špetku soli
  • 30g strouhaného kokosu
  • 300g švestek, nakrájených na kousky 
  • 50g javorového sirupu
  • 15g másla
  • 2 balení (400g) cottage cheese (většinou používám ve verzi Light, která obsahuje míň tuku)

Postup:

  1. V silnostěnném kastrolu propereme pohanku horkou vodou, potom zalijeme mlékem, přidáme kokos, švestky, sůl a skořici a přivedeme k varu. Potom plotýnku vypneme a necháme pod poklicí dojít. Trvá to cca 15-20 minut.
  2. V horké kaši necháme rozpustit máslo a javorový sirup.
  3. Před podáváním přimícháme cottage cheese.
  4. Pokud byste kaši chtěli jíst několik dní po sobě, doporučuji ji skladovat bez cottage cheese, ten je lepší přimíchat až těsně před servírováním, aby kaše nebyla zbytečně nakyslá.

Výživové hodnoty v 1 porci ze 4:

Kcal: 436, bílkoviny: 18,3g, sacharidy: 62,9g, z toho cukry: 19,4g, tuky: 12,1g, z toho nasycené MK: 8,4g.

Výživové hodnoty v 1 porci z 5:

Kcal: 349, bílkoviny: 14,6g, sacharidy: 50,3g, z toho cukry: 15,5g, tuky: 9,6g, z toho nasycené MK: 6,8g.