Piškot s tvarohem a jahodami

Celkem efektní, lehoučký dortík s minimem tuku, který je i celkem rychle hotový. Jedinou komplikací (z časového hlediska) je krém - aby hezky ztuhl, je v něm přidána želatina, případně agar. Náplň je zpočátku celkem řídká - je třeba počkat a vystihnout ten správný momemt, kdy již začne tuhnout, a půjde proto na korpus rozetřít bez toho, aby se neplánovaně roztekla, ovšem nesmí ztuhnout moc, to už by rozetřít nešla a nespojila se s těstem. Podle mých zkušeností je čekací doba cca hodina a výsledek je potřeba nechat ještě pár hodin (ideálně přes noc) v chladu odpočinout. Krém případně můžete udělat i bez želatiny - v tom případě by ale tvaroh měl obsahovat co nejmíň vody.

Piškot je slazen cukrem, je ho tam ale zhruba polovina v porovnání s klasickým piškotovým těstem, pro něž se udává množství cukru odpovídající váze vajec. Hnědý třtinový cukr ale má výraznou chuť i vůni a není to s ním potřeba přehánět. Zbylou sladkost dodají jahody.

Potřebujeme:

  • 330g špaldové mouky - lze namíchat i půl na půl s celozrnnou
  • 6 středně velkých vajec, žloutky a bílky oddělené
  • 200g hustého jogurtu, třeba Hollandie s okapanou syrovátkou
  • 160g hnědého třtinového cukru (ideálně ovoněného vanilkovým luskem - nemáme-li, přidáme trochu vanilkové esence nebo pasty z pravé vanilky od firmy Kotányi)
  • 6g kypřícího prášku (použijeme-li celozrnnou mouku, je dobré na prášku trochu přidat)
  • špetku soli
  • 700g hezky zralých jahod
  • 250g polotučného tvarohu
  • 200g termizovaného krémového sýra, např. Goldessa Balance nebo Philadelphia Light
  • 50g agávového či čekankového sirupu, případně medu nebo javorového sirupu
  • 15g práškové želatiny nebo agaru 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C. Pekáček o rozměrech zhruba 26*34cm trochu navlhčíme a vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme trochou tuku. 
  2. Jahody nakrájíme na kousky - asi 200g těch nejhezčích odložíme na ozdobu, zbytek rozmixujeme (není potřeba úplně do hladka) a smícháme s tvarohem, krémovým sýrem a agávovým/čekankovým sirupem. Chuť případně dotáhneme pár kapkami citronové šťávy.
  3. V menším kastrolku rozpustíme želatinu v trošce vody (cca 50ml) a zahříváme tak dlouho, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Pozor, želatina by se neměla vařit, jen prohřívat.
  4. Želatinu vmícháme do tvarohovo-jahodové směsi a odložíme stranou.
  5. Do mísy (případně food procesoru) vsypeme 100g cukru, zalijeme třemi lžícemi vroucí vody a co nejlépe rozmícháme, aby se cukr rozpustil. Přidáme žloutky a vyšleháme do světlé pěny. Do hotového vmícháme 200g jogurtu a odložíme stranou. 
  6. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého ke konci přidáme zbylých 60g cukru.
  7. Ušlehaný sníh lehce smícháme se žloutkovou směsí a potom postupně  vmícháme mouku s kypřícím práškem.
  8. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do připraveného pekáčku a vložíme do trouby.
  9. Pečeme při 170°C asi 25 minut, prvních 20 minut troubu pokud možno neotevíráme. Stupeň propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
  10. Hotový plát těsta necháme zcela vychladnout, potom ho naplocho rozřízneme. Protože jde o celkem velkou plochu, je lepší korpus nejdřív rozříznout na dva kusy a naplocho rozříznout až ty.
  11. Jakmile začne tvarohová hmota tuhnout, rovnoměrně ji namažeme na spodní část těsta, přiklopíme vrchní plát a zbytek náplně namažeme navrch. Ozdobíme odloženými jahodami a necháme v chladu propojit a ztuhnout. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 170, bílkoviny: 7,9g, sacharidy: 26g, z toho cukry: 12,3g, tuky: 3,7g, z toho nasycené: 1,2g, vláknina 2,5g, vápník 39,2mg