Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je hodně sezónní záležitost, bývá dostupný od března tak do poloviny května, a kdo si ho nepěstuje, musí se trochu snažit, aby ho získal. Ale myslím, že úsilí se vyplatí. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Dá se jíst syrový (v pomazánkách nebo právě pestu) i tepelně upravený - třeba v krémové polévce nebo risottu.

Potřebujeme:

  • velký svazek medvědího česneku (ten můj vážil asi 100g)
  • 100g olivového oleje
  • 70g nastrouhaného parmazánu nebo sýra pecorino
  • 70g kešu ořechů
  • sůl

Postup:

  1. Ve food procesoru nebo třecí misce promísíme všechny přísady, podle chuti osolíme.
  2. Pokud pesto rovnou nespotřebujeme, uchováváme ho v pevně uzavřených skleničkách. Povrch pesta uhladíme a zalijeme slabou vrstvičkou oleje, aby nedošlo k oxidaci. 

Výživové hodnoty v celé dávce:

Kcal: 1.507, bílkoviny: 37,7g, sacharidy: 28,9g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 143g