Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je hodně sezónní záležitost, bývá dostupný od března tak do poloviny května, a kdo si ho nepěstuje, musí se trochu snažit, aby ho získal. Ale myslím, že úsilí se vyplatí. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Dá se jíst syrový (v pomazánkách nebo právě pestu) i tepelně upravený - třeba v krémové polévce nebo risottu.
Potřebujeme:
- velký svazek medvědího česneku (ten můj vážil asi 100g)
- 100g olivového oleje
- 70g nastrouhaného parmazánu nebo sýra pecorino
- 70g kešu ořechů
- sůl
Postup:
- Ve food procesoru nebo třecí misce promísíme všechny přísady, podle chuti osolíme.
- Pokud pesto rovnou nespotřebujeme, uchováváme ho v pevně uzavřených skleničkách. Povrch pesta uhladíme a zalijeme slabou vrstvičkou oleje, aby nedošlo k oxidaci.
Výživové hodnoty v celé dávce:
Kcal: 1.507, bílkoviny: 37,7g, sacharidy: 28,9g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 143g