Pečená kořeněná cizrna
Zdravější varianta slaných arašídů (viz srovnání výživových hodnot dole na stránce). Dá se použít pro prosté ujídání nebo jako zajímavá přísada do jednoduchých zeleninových salátů, do polévky a podobně. Navíc u cizrny, na rozdíl od arašídů, je výrazně nižší pravděpodobnost výskytu aflatoxinů (toxických karcinogenních plísní, okem neviditelných).
Moc dobrá je už samotná namočená cizrna. Pokud budete vodu několikrát měnit, tak nejspíš začne klíčit a např. do salátu je takto úplně dokonalá. (Naklíčená cizrna se dá i koupit). Když cizrnu naklíčíte a potom upečete, získáte blízkovýchodní variaci na klasickou pučálku - staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se jedlo především o velikonočním půstu.
Potřebujeme:
- 250g suché cizrny
- 20g oleje
- sůl
- koření dle chuti - já jsem dala 2 rozmačkané velké stroužky česneku a čerstvý tymián, ale dá se použít cokoli - provensálské koření, namíchané kari, chilli ...
Postup:
- Cizrnu propláchneme a namočíme, minimálně přes noc, do studené vody.
- Slijeme vodu, ještě jednou propláchneme a na utěrce osušíme.
- V míse promícháme s olejem, solí a kořením.
- V jedné vrstvě nasyeme na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na cca 200°C dozlatova, přiblžně 20 minut. Čím déle pečeme, tím křupavější (ale zároveň i tvrdší) výsledek bude.
- Pečenou cizrnu je nejlepší sníst hned zatepla, delší skladování jí moc nesvědčí, už není tak křupavá a trochu jakoby zgumovatí.
- Naopak jestli máte víc času, tak se takto upravená cizrna dá se skvěle zkombinovat třeba s barevnými zeleninovými chipsy nebo pečeným kadeřávkem.
Výživové hodnoty na 100g výsledku:
Kcal: 336, bílkoviny: 14,8g, sacharidy: 46,1g, z toho cukry: 0,03g, tuky: 9,83g
Výživové hodnoty 100g pražených solených arašídů:
Kcal: 600, bílkoviny: 25g, sacharidy: 13,5g, z toho cukry: 3,5g, tuky: 50,1g
Poznámka: V nouzi se dá použít i okapaná a osušená cizrna z plechovky, ale z té namočené a uvařené je to prostě lepší (i levnější)!