Omeleta se sýrem, rajčaty, špenátem a PerfectPastou
Rychlá, sytá a přitom s minimem sacharidů - v jedné velké omeletě jich je jen 6,4g! Porce je velká hlavně proto, že základní suroviny jsou nastaveny zeleninovými "nudlemi", PerfectPastou. Když tuto ingredienci vynecháte, nic se nestane - omeleta bude tenčí (doba tepelné úpravy se o něco zkrátí) a bude v ní o 2,5g vlákniny méně, což se dá hravě dodat trochou zeleniny.
Potřebujeme:
- 100g zeleninových "těstovin" PerfectPasta, propláchnutých a scezených
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 50g sýra s 20% tuku v sušině, třeba Eidam Šumavský
- 25g čerstvých špenátových listů, ideálně v biokvalitě. bez tuhých řapíků a natrhaných na kousky
- 25g okapaných sušených rajčat (2-3 kousky)
- pár kapek řepkového nebo olivového oleje na vytření pánve
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup:
- Sýr nastrouháme najemno.
- Špenát nasypeme do cedníku, prolijeme vroucí vodou a hned jak zavadne, propláchneme studenou. Necháme dobře okapat.
- Ze sušených rajčat vymačkáme přebytečný olej a nastříháme/nakrájíme na menší kousky.
- PerfectPastu nastříháme na kratší kousky - lépe se s ní bude ve směsi manipulovat (a stejně to nejsou opravdické špagety!)
- Všechny ingredience rovnoměrně promícháme v misce. Pozor s přisolováním, soli je dost v přidaném sýru.
- Rozpálíme nepřilnavou pánev, vytřeme ji olejem a vlijeme vaječnou hmotu.
- Na středním plameni zvolna pečeme, dokud omeleta nezatuhne, cca 10 minut.
- Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.
Výživové hodnoty:
Kcal: 382, bílkoviny: 33,3g, sacharidy: 7g, z toho cukry: 2,0g, tuky: 24g
Poznámka: Kdo by chtěl ještě snížit množství obsaženého tuku, může použít jedno celé vejce a jeden extra bílek. V tomto případě bude obsah tuku jen 18g. Pro sytivější variantu je naopak možné nahradit Perfect pastu porcí předem uvařených normálních slabších nudlí, buď skleněných, rýžových nebo klasických pšeničných.