Nesmažené rýžové závitky

Nesmažené závitky jsou jedním z mých vietnamských favoritů. Je s nimi trochu potíž v názvosloví - vietnamsky se (doufám, že jsem to pochopila správně) jmenují nem cuon (může být i goi cuon), ovšem anglicky jsou to buď spring rolls (ale někdy jako spring roll dostanete smaženou variantu), nebo summer rolls  nebo i salad rolls. Když si je ovšem člověk udělá doma, tak tyhle lexikální problémy odpadají.  

Pro závitky je klíčový rýžový papír - měl by být silnější, se strukturou síta, na kterém se sušil. Koupit se dá celkem běžně, třebav Tescu, v asijských obchodech nebo i na Rohlíku. Papír má díky své struktuře rub a líc - pokládáme ho vždy lesklou hladkou stranou na podložku. Podložka by měla být nesavá, aby se na ni navlhčený papír nepřilepil. Osvědčilo se mi dělat závitky přímo na navlhčené desce kuchyňské linky.

Do závitků se dá použít leccos - standardem jsou rýžové nudle, zelenina a bylinky. Přidávají se plátky hovězího, krevety, klíčky, vaječná omeleta ... trochu i podle momentálního stavu zásob. Nedávno jsem se v GaoDen setkala i s variantou s burákovým máslem, která byla úplně skvělá, takže PB od té doby používám pravidelně - vyzkoušejte!

Důležitá je i omáčka, do které se závitky namáčejí - jedna z těch klasických se jmenuje Nuớc chấm (viz recept), ale omáček k namáčení se používá víc, například v GaoDenu používají hustou nasládlou hoisin omáčku (ta mi k závitkům zas až tak nechutná).   

Pokud čekáte hosty, tak jestli jsou hraví, mohli by uvítat možnost udělat si svoje závitky sami. V tom případě si prostě jen předpřipravte všechny suroviny a udělejte omáčku.

Potřebujeme (na 15 závitků):
  • 15 plátků kulatého rýžového papíru, ideálně o průměru 22 cm
  • 50g rýžových nudlí
  • 3 vejce
  • 50ml mléka
  • sůl, pepř
  • 150g mrkve, na slabé hranolky o délce cca 10cm (nejlepší je použít škrabku na julienne)
  • 200g salátové okurky, na nudličky cca 10cm, jen z té části bez semínek
  • trochu pažitky
  • 50g arašídového másla (klidně i ve variantě crunchy)
  • 150g ledového salátu, nakrájeného na proužky cca 1cm široké a 10cm dlouhé
  • čerstvá máta (v originálu je perila, což je rostlina podobná kopřivě. Mají ji např. v Sapě. Máta ji ale docela dobře nahradí.)
  • čerstvý koriandr

Omáčka Nước chấm:

  • 200ml horké vody
  • 20g třtinového cukru
  • 35g (2 lžíce) rybí omáčky (používám Nam Pla z M&S). Pro vegetariánskou variantu sůl. Ale chuťově to nebude úplně ono. 
  • 15g limetkové nebo citronové šťávy
  • chilli paprička podle chuti, nadrobno nakrájená
  • 2-3 stroužky česneku, prolisovaného

Postup:

  1. Podle návodu připravíme nudle. Většinou jen stačí přelít je vroucí vodou, nechat chvíli stát a pak propláchnout studenou, aby se neslepily. Já do vody přidávám i sůl, aby dostaly trochu chuti.
  2. V misce prošleháme vejce, mléko, sůl a pepř a uděláme slabé omelety (množství podle velikosti pánve). Vychladlé nakrájíme/nastříháme na cca 1-2 cm proužky.
  3. Burákové máslo promícháme s trochou vody, aby šlo aspoň trochu rozetřít.
  4. Připravíme si omáčku Nước chấm: v horké vodě rozpustíme cukr a potom přimícháme ostatní ingredience. Pokud by omáčka byla chuťově moc výrazná, můžeme přidat ještě trochu vody.
  5. A teď už jen tvoříme závitky: rýžový papír namočíme do teplé vody (nejlepší je mít ji při ruce ve větší míse) tak, aby zvláčněl.
  6. Papír položíme lesklou stranou na pracovní plochu a zhruba v jedné třetině navrstvíme všechny ingredience do náplně. U kraje si necháme místo na přehnutí. Celý proces naplnění a zabalení například tady. Při zamotávání je důležité papír kolem náplně dost utahovat, aby závitek byl pevný a kompaktní - jinak z něj bude při konzumaci náplň vypadávat.
  7. Pro zvýšení estetického dojmu můžeme závitky našikmo nakrájet.
  8. Závitky namáčíme do omáčky a jíme.

Výživové hodnoty v jednom závitku:

Kcal: 88, bílkoviny: 2,4g, sacharidy: 14,3g, z toho cukry: 2,1g, tuky: 2,3g.

Poznámka: Množství surovin do náplně je jen orientační, záleží na tom, jak moc jednotlivé závitky nacpete i jaký poměr ingrediencí Vám bude vyhovovat.