Mrkvový salát bez cukru
Salát, ve kterém veškerou sladkost zajistí přidaná jablka. Pokud by se někomu, hlavně asi dětem, zdál přeci jen málo sladký, doporučuji přidat hrst rozinek (předem namočených v horké vodě - jednak hezky nabobtnají, ale hlavně se zbavíme velké části síry, která především těm zlatým udržuje jejich světlou barvu).
Potřebujeme:
- 500g mrkve
- 250g jablek, sladkých a šťavnatých, např. Gala
- 15 ml oleje, ideálně sezamového (chuťově se sem moc nehodí panenský olivový)
- citronová šťáva podle chuti, cca z 1 - 2 citrónů
Postup:
- Mrkev očistíme, z jablek vykrájíme jádřince. Obojií nastrouháme najemno.
- Přidáme olej a citronovou šťávu rovnoměrně promícháme.
Výživové hodnoty na 100g výsledku:
Kcal: 66,3, bílkoviny: 0,67g, sacharidy: 9,37g, z toho cukry: 5,44g, tuky: 2,37g