Mrkvový krém se zázvorem, kurkumou a kokosem
Tahle polévka si o ten kokos sama řekla. Původně v ní měla být pomerančová šťáva (a i tahle varianta je moc dobrá), nicméně kombinace s kokosem mi přijde dokonalá. A polévka je nabitá pozitivními látkami - z mrkve minimálně karotenem (lépe se vstřebává z tepelně upravené mrkve s trochou tuku - obojí máme) a vlákninou, kurkuma a zázvor pak přidávají další (zdá se, že téměř zázračné) kvality: Kurkuma neboli indický šafrán je sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Za jeho jasně žlutou barvou stojí barvivo kurkumin. Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí (Alzheimerova choroba!). Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku, umí povzbudit imunitu. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, podporuje redukci váhy, pomáhá zmírnit bolesti při artritidě, zklidňuje bolesti svalů. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka podobná kapsaicinu, který pálí v chilli papričkách.
Já jsem náhodou měla doma čerstvou kurkumu, takže jsem použila tu; sušený prášek je ale skoro lepší. Rozhodně bezpečnější. Štáva z kurkumy totiž neuvěřitelně sytě barví naprosto vše - při první manipulaci s ní jsem si z nezkušenosti nevzala rukavice, a jasně žluté prsty jsem vymývala několik dní. Ale i v rukavicích je potřeba být ve střehu a všechny potřísněné povrchy IHNED otřít.
Potřebujeme (na 4 porce):
- 500g mrkve
- 40g čerstvého zázvoru
- 20 g čerstvé kurkumy (nebo zarovnanou lžičku sušené)
- 25g másla
- půl litru zeleninového vývaru (použila jsem 1 kostku Bio Wurzl zeleninový)
- 100 ml kokosového krému nebo 150ml kokosového mléka
Postup:
- Mrkev očistíme a nakrájíme na cca 1-2 cm špalíky.
- Zázvor, případně i čerstvou kurkumu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
- Připravíme si horký vývar.
- V kastrolu pomalu rozehřejeme máslo, pár minut na něm opékáme zázvor s kurkumou, potom přisypeme špalíky mrkve a opékáme na středním plameni asi 5 minut.
- Zalijeme horkým vývarem a chvilku povaříme - stačí tak 5 minut - mrkev nemusí být úplně měkká; jen je potřeba, aby šla rozmixovat. Čím kratší dobu vaříme, tím více živin zachováme.
- Obsah kastrolu dohladka rozmixujeme ponorným mixérem a vmícháme kokosový krém (při použití kokosového mléka bude polévka řidší).
- Polévku vůbec nesolím; je ale, samozřejmě, možné ji dosolit, podle kvality mrkve možná i přisladit nebo přidat pár kapek citronové šťávy.
- K podávání zdobíme kokosem nebo zbylým kokosovým krémem.
Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:
Kcal: 162, bílkoviny: 2,2g, sacharidy: 10,9g, z toho cukry: 3,4g, tuky: 11,4g