Minišpízy

Špízy většinou dělávám s masem (nejčastěji vepřovým nebo krůtím) a jednotlivé části navlékám na dlouhé kovové grilovací jehly. Jenomže shodou náhod se nám doma ocitlo maxibalení malých bambusových jehliček, a tak jsem se rozhodla svůj původní recept trochu obměnit. Tyhle malé špízky se dají nakombinovat nejen z ingrediencí, které uvádím v receptu - určitě se dá použít i cuketa, hlavičky malých žampionů, vypeckované olivy, cherry rajčátka, kolečka nějaké dobré klobásky a experimentovat se dá i s různými druhy sýra a taky s kořením. Vzhledem ke svojí velikosti se tyhle špízky taky dobře hodí jako součást občerstvení třeba pro návštěvu. 

Potřebujeme (na 18 špízků):

  • 200g tvrdého sýra s 20-30% tuku v sušině, klidně může být i plátkový. Já většinou používám Šumavský nebo Jihočeský eidam 20% tvs.
  • 100g pokud možno rovnoměrně prorostlé schwarzwaldské šunky nebo libové slaniny
  • 3 středně velké červené cibule (po oloupání cca 250g)
  • 1-2 barevné papriky (celkem asi 300g)
  • asi 10 ml (1 lžíce) oleje, řepkového nebo olivového
  • sůl. čerstvě mletý pepř, balzamikový ocet, sušená bazalka
  • 18 malých bambusových napichovátek (velké balení mají v Makru, menší mívají v LIDLu a určitě i jinde)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Bambusová napichovátka namočíme do teplé vody. Asi by v horké troubě vydržela bez úhony i nenamočená, ale jistota je jistota.
  3. Sýr nakrájíme na kostičky, máme-li plátkový, krájíme všechny plátky vcelku - ze 100g balíčku vyjde 20 tak akorát velkých kousků.
  4. Cibuli rozkrojíme na osminky (pokud máme nějakou velkou, tak na víc dílů), a ty ještě rozebereme na kousky o 2-3 vrstvách.
  5. Šunku/slaninu nejlépe nastříháme na kousky. Balení schwarzwaldské šunky o osmi plátcích stříhám na 5 dílů, takže ve výsledku vznikne 40 proužků.
  6. Papriky očistíme a taky nakrájíme.
  7. Špízové jehličky vyndáme z vody a napichujeme na ně střídavě všechny ingredience. Na začátku i konci by měla být buď cibule, nebo paprika.
  8. Hotové špízky narovnáme na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií, zastříkneme olejem a balzamikem (nejlepší je mít je oba v nějaké rozprašovací lahvičce), osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou.
  9. Pečeme asi 25-30 minut, nejdéle to trvá paprikám.
  10. Konzumujeme ideálně hned po vytažení z trouby, ale špízky jsou dobré i studené, i druhý den.

Výživové hodnoty na 1 minišpíz:

Kcal: 55, bílkoviny: 5,6g, sacharidy: 2,3g, z toho cukry: 1,3g, tuky: 2,5g, t toho nasycené MK: 1,1g 

Poznámka: Počítejte s tím, že sýr se pravděpodobně rozteče a sousedící špízy budou jeho prostřednictvím spojené. To ale nevadí - prostě je nůžkami od sebe rozstříhněte!