Minibruschettky

Bruschetta (čti brusketa) je opečený chleba nebo bageta, na které je v té nejklasičtější verzi směs rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky. Já přidávám ještě cibulku a používám nakrájenou francouzskou bagetu, takže vzniknou jednohubky. Ideální je zkombinovat je s bagetkou pomazanou olivovou tapenádou, to vznikne fotogenická a velmi chutná kombinace (mám otestováno už na několika návštěvách). Hotovou rajčatovou směs ale stejně dobře můžeme navrstvit na opečený krajíc chleba.

Když budeme dělat bruschettky - jednohubky, je dobré hotovou rajčatovou směs nechat aspoň 10 minut odležet - rajčata pustí přebytečnou šťávu (kterou je nejlepší rovnou vypít), směs se stane kompaktnější a na malých plátcích bude lépe držet.

Kdo by chtěl směs fortifikovat bílkovinami, může k rajčatům přidat asi 100 g rozdrobené nebo na drobné kostičky nakrájené fety (ideálně kozí) nebo balkánského sýra - v tomhle případě je ale dobré směs přisolit až nakonec, protože tyhle sýry jsou dost slané.

Potřebujeme (na cca 30 menších plátků bagety):

  • 700g větších masitých rajčat
  • 2-3 stroužky česneku, prolisované
  • 50g bílé části jarní cibulky nebo šalotky
  • 20g olivového oleje
  • hrst čerstvých bazalkových lístků, natrhaných na kousky
  • sůl k dochucení
  • případně balzamikový olej k dozdobení
  • francouzskou bagetu (celkem cca 200g)
  • dalších 10g olivového oleje na bagetu

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 200 °C.
  2. Rajčata rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřky, takže zůstanou jen prázdné půlky dužiny. Ty nakrájíme na drobné kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s rajčaty, prolisovaným česnekem, olejem a bazalkou. Necháme odležet v chladu minimálně 10 minut, potom slijeme přebytečnou šťávu.
  4. Bagetu šikmo nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm, které vyskládáme na plech vystlaný fólií či papírem na pečení. Zastříkneme olivovým olejem a necháme v troubě opéct dozlatova - bude to trvat asi pět minut a troubu je dobré hlídat. 
  5. Na hotové plátky baget navršíme rajčatovou směs - bruschetta by se správně měla servírovat rychle, aby vynikl kontrast mezi horkou bagetou/chlebem a studenými rajčaty. Jednohubky můžeme dozdobit pár kapkami dobrého balzamika, lístkem bazalky, hoblinkou parmazánu nebo rozdrobenou fetou.

Výživové hodnoty na 100g rajčatové směsi (po slití šťávy):

Kcal: 87, bílkoviny: 1,6g, sacharidy: 7,1g, z toho cukry: 4,7g, tuky: 5,2g

Výživové hodnoty na 5 minibruschettek (cca):

Kcal: 154, bílkoviny: 3,6g, sacharidy: 22,2g, z toho cukry: 4,6g, tuky: 6,1g