Meruňkovo-mandlové tyčinky
Jednoduché müsli tyčinky, na jejichž výrobu jsou potřeba jen tři ingredience. Skvělé jsou na svačinu, ať už do školy, nebo do práce. Použila jsem pohankové vločky, takže tyčinky jsou přirozeně bezlepkové, navíc oproti třeba ovesným mají vyšší obsah minerálních látek a nezanedbatelný je (hlavně díky meruňkám) i obsah vlákniny. Meruňky pocházejí od firmy Diana Svět Oříšků, které byly v nedávném testu iDnes vyhodnocené jako nejlepší. Jsou ale sířené, před použitím je proto potřeba je několikrát důkladně propláchnout v horké vodě. Použít se, samozřejmě, dají i meruňky nesířené, ty je ale potřeba namáčet déle, než ty sířené - podle mojí zkušenosti bývají tužší.
Tyčinky jsou slazeny pouze sušenými meruňkami; někomu, kdo je zvyklý na intenzivní sladkou chuť, by proto mohly připadat málo sladké. V tom případě je možné hmotu přisladit třeba medem, trochou agávového sirupu nebo stévií - i takto přislazená varianta bude mnohem lepší než většina tyčinek kupovaných. Dávky sladidla ovšem doporučuji postupně snižovat až na nulu.
Potřebujeme (na 30 tyčinek):
- 125 g sušených meruněk, dvakrát propláchnutých a na 15-20 minut namočených do horké vody.
- 50g pohankových vloček. Použít lze i třeba ovesné nebo pšeničné, ty ale bude lepší nahrubo pomlít.
- 75g mandlí (klidně neloupaných)
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 100°C.
- Z namočených meruněk slijeme přebytečnou vodu a asi třetinu těch pevnějších nakrájíme na menší kousky a odložíme stranou.
- Mandle pomeleme v mixéru tak, aby ve výsledku zůstaly i větší kousky. Prosijeme cedníkem, abychom oddělili jemnou složku (vlastně mandlovou mouku) od větších kousků. Je také možné použít rovnou 40g mandlové mouky a 35g mandlí, které nahrubo posekáme.
- Zbylé nenakrájené meruňky a mandlovou mouku rozmixujeme dohladka. Pokud bude směs příliš tuhá (k čemuž nejspíš dojde), přilijeme trochu teplé vody. Výsledkem by měla být hladká kaše.
- Do mandlovo-meruňkového základu už jen ručně přimíchíme hrubší kousky mandlí, meruňky a vločky. Tímto postupem dostaneme tyčinky s hrubší strukturou. Pokud výsledná hmota nebude držet pohromadě, přidáme ještě trochu vody.
- Vzniklou hmotu rozetřeme do asi 1cm tlusté vrstvy na plech vystlaný pečicím papírem nebo (ideálně) nepřilnavou pečící fólií. Snažíme se vytvarovat zhruba pravoúhlý tvar, aby i výsledné tyčinky byly pravidelné. Hmotu je ale možné natlačit do formiček (třeba tvarovacích koleček, já používám tahle od Tchiba) a vytvořit sušenky jednoduchých tvarů. Jen to bude déle trvat.
- Pečeme/sušíme při teplotě 100 °C. Asi po hodině plech vytáhneme. Touto dobou už bude hmota poměrně tuhá, takže půjde přímo na plechu celkem dobře nakrájet na požadované tvary (já dělám asi třícentimetrové čtverečky). Výsledné kousky je dobré od sebe trochu odtáhnout, aby mohly oschnout i ze stran.
- Dále pečeme ještě asi dalších 30-60 minut, záleží na konkrétní troubě. Tyčinky by měly zůstat vláčné, je proto potřeba je kontrolovat. Z trouby by rozhodně měly jít ještě předtím, než začnou hnědnout.
- Vychladlé přendáme do krabičky a skladujeme nejlépe v lednici, pár dní vydrží i mimo ni a za tu dobu nejspíš stejně zmizí!
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 407, bílkoviny: 10,6g, sacharidy: 53,4g, z toho cukry: 22,4g, tuky: 16,6, vláknina: 16,3g, vápník: 115,8mg
Výživové hodnoty na 1 tyčinku ze 30:
Kcal: 34, bílkoviny: 0,9g, sacharidy: 4,4g, z toho cukry: 1,9g, tuky: 1,4, vláknina: 1,4g, vápník: 9,6mg