Matcha řezy se zázvorovým krémem

Matcha čaj (jemně mletý zelený čaj pěstovaný za minimálního přístupu světla) je silným antioxidantem a někdy bývá přiřazován do skupiny superpotravin. Stejně jako zázvor. S pár dalšími surovinami jsem je zkombinovala do koláče, který má po matcha prášku svěží zelenou barvu a po zázvoru troch ostřejší říz. Celý koláč vydá přibližně na 10 porcí - na jednu tak vychází asi 2g matcha, což je tak akorát jedna denní dávka; v chuti těsta je cítit jen lehce. 

Potřebujeme:

  • 330g špaldové mouky (může být i celozrnná, případně namíchaná v libovolném poměru)
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 200g hustého bílého jogurtu, nejlépe řeckého Milko nebo islandského Skyru
  • 50g másla pokojové teploty
  • 100+60g třtinového cukru
  • 8g prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 20g matcha čaje
  • 200g cream cheese (v receptu je použit Goldessa cream cheese light, lze i Philadelphia a některé druhy Lučiny) 
  • 200g polotučného tvarohu
  • 70g javorového sirupu nebo medu
  • 20ml šťávy z čerstvého zázvoru (je na ni potřeba zhruba 35 g zázvorového kořene)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C.
  2. Hlubší pekáček o rozměrech cca 26*34cm vyložíme pečícím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem.
  3. Ve větší míse smícháme špaldovou mouku, prášek do pečiva a matcha prášek.
  4. Do jiné mísy (případně kuchyňského robotu) vsypeme 100g cukru, zalijeme třemi lžícemi vroucí vody a co nejlépe rozmícháme, aby se cukr rozpustil. Přidáme žloutky a změklé máslo a vyšleháme do světlé pěny. Do hotového vmícháme 200g jogurtu a odložíme stranou.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého ke konci přidáme zbylých 60g cukru. 
  6. Ušlehaný sníh a sypkou směs postupně smícháme se žloutkovou směsí. Výsledné těsto je poměrně husté - z mísy nejde prostě vylít, je potřeba mu pomoct stěrkou.
  7. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do připraveného pekáčku a vložíme do trouby.
  8. Pečeme při 170°C asi 25-30 minut, prvních 20 minut troubu pokud možno neotevíráme. Stupeň propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
  9. Zatímco se peče korpus, vyšleháme cream cheese s tvarohem (z něhož jsme slili veškerou syrovátku), javorovým sirupem a zázvorovou šťávou - z uvedených 20ml vznikne jen lehce pikantní varianta, s intenzitou se dá experimentovat. Hotový krém je poměrně řídký, ovšem do prokrojeného korpusu se hezky vsákne a zajistí tak, aby výsledek byl hezky vláčný.
  10. Hotový plát těsta necháme zcela vychladnout, potom ho naplocho rozřízneme. Protože jde o celkem velkou plochu, je lepší korpus nejdřív rozříznout na dva, případně čtyři kusy, a naplocho rozříznout až ty.
  11. Vrstvy těsta spojíme krémem; zbytek namažeme navrch. Necháme odpočinout, nejlépe přes noc v chladu, krém se do těsta hezky vsákne.
  12. Hotové rozkrájíme na menší kousky a těsně před servírováním případně ještě poprášíme trochou matcha prášku.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 223, bílkoviny: 10,2g, sacharidy: 30,8g, z toho cukry: 14,3g, tuky: 6,7g, z toho nasycené MK: 3,1g.