Matcha řezy se zázvorovým krémem
Matcha čaj (jemně mletý zelený čaj pěstovaný za minimálního přístupu světla) je silným antioxidantem a někdy bývá přiřazován do skupiny superpotravin. Stejně jako zázvor. S pár dalšími surovinami jsem je zkombinovala do koláče, který má po matcha prášku svěží zelenou barvu a po zázvoru troch ostřejší říz. Celý koláč vydá přibližně na 10 porcí - na jednu tak vychází asi 2g matcha, což je tak akorát jedna denní dávka; v chuti těsta je cítit jen lehce.
Potřebujeme:
- 330g špaldové mouky (může být i celozrnná, případně namíchaná v libovolném poměru)
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 200g hustého bílého jogurtu, nejlépe řeckého Milko nebo islandského Skyru
- 50g másla pokojové teploty
- 100+60g třtinového cukru
- 8g prášku do pečiva
- špetku soli
- 20g matcha čaje
- 200g cream cheese (v receptu je použit Goldessa cream cheese light, lze i Philadelphia a některé druhy Lučiny)
- 200g polotučného tvarohu
- 70g javorového sirupu nebo medu
- 20ml šťávy z čerstvého zázvoru (je na ni potřeba zhruba 35 g zázvorového kořene)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170°C.
- Hlubší pekáček o rozměrech cca 26*34cm vyložíme pečícím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem.
- Ve větší míse smícháme špaldovou mouku, prášek do pečiva a matcha prášek.
- Do jiné mísy (případně kuchyňského robotu) vsypeme 100g cukru, zalijeme třemi lžícemi vroucí vody a co nejlépe rozmícháme, aby se cukr rozpustil. Přidáme žloutky a změklé máslo a vyšleháme do světlé pěny. Do hotového vmícháme 200g jogurtu a odložíme stranou.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého ke konci přidáme zbylých 60g cukru.
- Ušlehaný sníh a sypkou směs postupně smícháme se žloutkovou směsí. Výsledné těsto je poměrně husté - z mísy nejde prostě vylít, je potřeba mu pomoct stěrkou.
- Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do připraveného pekáčku a vložíme do trouby.
- Pečeme při 170°C asi 25-30 minut, prvních 20 minut troubu pokud možno neotevíráme. Stupeň propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
- Zatímco se peče korpus, vyšleháme cream cheese s tvarohem (z něhož jsme slili veškerou syrovátku), javorovým sirupem a zázvorovou šťávou - z uvedených 20ml vznikne jen lehce pikantní varianta, s intenzitou se dá experimentovat. Hotový krém je poměrně řídký, ovšem do prokrojeného korpusu se hezky vsákne a zajistí tak, aby výsledek byl hezky vláčný.
- Hotový plát těsta necháme zcela vychladnout, potom ho naplocho rozřízneme. Protože jde o celkem velkou plochu, je lepší korpus nejdřív rozříznout na dva, případně čtyři kusy, a naplocho rozříznout až ty.
- Vrstvy těsta spojíme krémem; zbytek namažeme navrch. Necháme odpočinout, nejlépe přes noc v chladu, krém se do těsta hezky vsákne.
- Hotové rozkrájíme na menší kousky a těsně před servírováním případně ještě poprášíme trochou matcha prášku.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 223, bílkoviny: 10,2g, sacharidy: 30,8g, z toho cukry: 14,3g, tuky: 6,7g, z toho nasycené MK: 3,1g.