Mandlový koláč s hruškami a kakaem
Tenhle koláč je přirozeně bezlepkový, přitom je lehký a nadýchaný. Namísto "normální" mouky je v něm použita mouka mandlová, neboli jemně mleté mandle. Koupit se dá při troše štěstí v Lidlu, případně třeba tady nebo tady u Fialy). Případně se dá vyrobit doma ve výkonnějším mixéru nebo smoothie makeru (v takovém případě je potřeba mandle jednak zpracovávat po částech, a taky pohlídat čas, aby místo mouky nevzniklo mandlové máslo). Mandlová mouka, samozřejmě, obsahuje celkem dost tuku (cca 50g ve 100g), ale jde o tuky vesměs nenasycené (31g mononenasycených, asi 1g omega-3 a 12g omega-6, nasycených 4g). Ve 100 gramech je i 21g bílkovin a 21g sacharidů. Energetická hodnota je 575 kcal. Co se týká minerálů, jsou mandle velmi bohatým zdrojem hlavně hořčíku a vápníku. A je tu i vláknina v množství 11 g na 100g.
Díky tomu, že do těsta je kromě mandlového tuku přidáno jen minimum másla (hlavně kvůli chuti a vůni), a cukru je vzhledem k celkovému množství těsta taky relativně málo, není výsledek žádnou kalorickou bombou, a jeho výživové hodnoty jsou, pokud si ho dáme třeba k snídani nebo kousek po obědě, celkem rozumně vyvážené. V chuti navíc dominuje kakao, nikoli cukr. Toho je v celém koláči jen 100g.
Potřebujeme (na formu velikosti přibližně 21*31 cm, případně kulatou dortovou o průměru kolem 28cm):
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 70+30g třtinového cukru
- 50g másla, rozehřátého, ale nikoli horkého
- 50g čistého kakaového prášku
- 100ml mléka, nejlépe mandlového
- špetku soli
- 200g jemně mleté mandlové mouky
- půl sáčku prášku do pečiva (cca 5-6g), pro celiaky bezlepkového
- 500g hrušek, bez jádřinců a nakrájených na osminky
- 50 g bílé čokolády nebo marcipánu, nakrájených na malé kousky (lze vynechat)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Menší pekáček vyložíme pečicí fólií nebo papírem, případně vymažeme máslem.
- Ve větší míse smícháme mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva. Mouka má tendenci tvořit hrudky - těch se nejlépe zbavíme tak, že směs promícháváme vidličkou, případně provzdušníme sítkem..
- Žloutky a 70g cukru utřeme do nadýchané pěny. Potom dohladka zašleháme změklé máslo a vmícháme mléko. Výsledná hmota je celkem řídká.
- V jiné nádobě dotuha ušleháme bílky se špetkou soli a zbylými 30g cukru.
- Vyšlehané žloutky s cukrem vlijeme k sypké směsi a dohladka promícháme. Nakonec po částech vmícháme sníh.
- Vzniklou hmotu rovnoměrně rozetřeme do pekáčku a poklademe měsíčky hrušek.
- Pečeme asi 25-30 minut, potom případně posypeme kousky čokolády nebo marcipánu a v troubě necháme přiližně 5 dalších minut. Za tu dobu se některá čokoláda rozpustí, jiná jen lehce změkne, záleží na kvalitě a konkrétním druhu.
- Hned po upečení je koláč relativně suchý, nejlepší je druhý den, kdy se chuti hezky prolnou a vlhkost z hrušek pronikne i do těsta. Doporučuju uchovávat v lednici.
Výživové hodnoty ve 100g:
Kcal: 264, bílkoviny: 8,9g, sacharidy: 17,3g, z toho cukry: 14,6g, tuky: 17,0g, z toho nasycené MK: 4,6g, vláknina: 4,1g
Výživové hodnoty ve 100g (verze s čokoládou/marcipánem):
Kcal: 276, bílkoviny: 8,8g, sacharidy: 18,9g, z toho cukry: 16,3g, tuky: 17,8g, z toho nasycené MK: 4,6g, vláknina: 4,1g