Mandlovo-datlové kuličky
Tyhle kuličky jsou jednak bezlepkové (pokud použijete pohankové vločky) a jednak vitariánské. Ale, upřímně, já je dělám hlavně proto, že jsou rychle hotové a moc dobré. A když je hezky zabalíte, může z nich být i neobvyklý vlastnoručně vyrobený dárek.
Pohankové vločky se dají koupit např.v Albertu nebo běžně v obchodech se zdravou výživou. Ty od značky Bioharmonie stojí za 350g asi 30 Kč.
Datle v receptu - záleží na tom, jaké datle máte. Ty standardní, které jsou k dostání v běžné síti, jsou poměrně vysušené a do receptu je potřeba je předem namočit, aby si s nimi i méně výkonný robot poradil. Pokud ale máte možnost koupit si datle čerstvé, třeba v nějakém arabském obchodě (v Praze například Chez Amis, Spálená 15, mají i e-shop), tak je máčet nemusíte. V Chez Amis kupuji půlkilové balení čerstvých datlí NAZ v krabičce. Nevím, jak je to možné, ale mají trvanlivost skoro dva roky a nerozbalené není potřeba mít v lednici. Trvanlivost jsem zatím neměla možnost ověřit, protože to je u nás poměrně rychloobrátkové zboží :)
Sekání mandlí: potřebujeme relativně malé kousky, ale ne mouku. Kýženého výsledku docílíme nejlépe tak, že mandle pár pulsy posekáme ve food procesoru, oddělíme ty už vyhovující kousky, zbytek dál posekáme a po pár kolech je hotovo. Oddělit menší kousky je nejlepší buď přesátím přes opravdu hrubé síto, případně (moje vychytávka) v odstředivce na salát. Aspoň ta moje má štěrbiny zhruba 3-4 mm široké a to je zhruba ta velikost, kterou potřebujeme.
Datlový sirup: pokud ho nemáte, tak buď přidejte trochu víc datlí a vody, případně ho vynechte. Výsledek stejně bude nejspíš dost sladký i bez něho.
Potřebujeme (na přibližně 50 kuliček)
- 150g čerstvných datlí, případně 120g sušených
- 100g sušených švestek
- 100g pohankových vloček, nahrubo pomletých (ty od značky BioHarmonie jsou hrubé tak akorát)
- 40g datlového sirupu
- 30g sezamoých semínek
- voda podle potřeby, cca 20 ml
- 100g mandlí, nasekaných na menší kousky (sekané mandle velikosti tak akorát mívají občas např. v Lidlu)
- 50g sezamových semínek na obalení
Postup:
- Pokud máme sušené datle, namočíme je asi na hodinu do vody. Pokud chceme raw variantu, tak by teplota vody neměla přesáhnout 42°C, jinak může být teplejší. Pokud sušší i švestky, namočíme je taky.
- Do robotu dáme datle, švestky, datlový sirup a vločky. Na mírný výkon mixujeme dohladka. V závislosti na vlhkosti vstupních surovin případně přilijeme TROCHU vody (těch přibližně 20ml by mělo stačit). Výsledkem by měla být kompaktní, ale lepivá hmota.
- Do těsta z bodu 3 už jen ručně přimícháme mandle a sezamová semínka.
- Hmotu necháme chvilku odležet.
- Z výsledné (pořád ještě lepivé, ale relativně pevné) hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamových semínkách.
- Kuličky dáme cca na hodinu vychladit do lednice a máme hotovo.
Výživové hodnoty na 1 kuličku (z 50):
Kcal: 43, bílkoviny: 1,1g, sacharidy: 5,4g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 2g.
Poznámka: Pokud byste kuliček chtěli dělat více dávek a nemáte supervýkonný mixér typu Vitamix apod., doporučuji základní ovocno-vločkové těsto zpracovat na víckrát. Jde o poměrně kompaktní hmotu a mixér by to nemusel utáhnout.