Mandlové sušenky se skořicí a kardamomem
Tohle jsou ty úplně nejjednodušší mandlové sušenky. Chuťově jsou, aspoň za mě, úplně dokonalé, a pokud si dáte práci a ozdobíte je celou mandlí, tak skvěle poslouží jako přirozeně bezlepkové vánoční cukroví. Postupně jsem se k nim dostala od těchhle svých burákových sušenek; z původního receptu jsem s každým dalším pečením ubírala další ingredience, ale pohrála jsem si s kombinací přidaného koření. Kromě něj jsou totiž potřeba jen 3 ingredience, a pokud těsto, stejně jako já, osladíte čekankovým sirupem, dopracujete se k téměř nulovému obsahu sacharidů a hodně nadprůměrnému množství vlákniny (rozpustné, tedy ideální potravy pro ty správné střevní bakterie). Namísto čekankového sirupu se dá použít třeba tekutý med nebo javorový sirup, případně obyčejný cukr (rozmíchaný v troše vroucí vody, v ní se bude lépe rozpouštět). Tím se, samozřejmě, obsah sacharidů (cukru) zvýší. Namísto malých sušenek je možné na plechu vytvarovat i větší placky, které mohou posloužit třeba jako snídaně nebo pohotovostní svačina.
Mandle (neloupané) je potřeba mixovat po částech, cca napětkrát, a vždycky jen pár pulsy. Tímhle způsobem docílíme různorodé struktury, ve směsi budou větší kousky i úplně jemná mouka, evt až mandlové máslo. Větších hrudek se nebojte, vajíčko a sirup všechno hezky spojí a při konzumaci je příjemné kousnout i do většího kousku. Poprvé jsem mandle do mixéru nasypala všechny najednou, a vznikla velká, skoro homogenní hrouda, a nebylo to úplně ono.
Úplně nejlepší by bylo použít mandle předem namočené v teplé vodě. Jednak by je nasekal i méně výkonný mixér, ale namáčením se hlavně minimalizuje množství antinutričních látek, které všechny ořechy obsahují. Tyhle látky se v ořeších, ale i v obilninách či luštěninách vytvářejí jako přirozená ochrana proti škůdcům, a když se jich konzumuje moc, mohou se v organismu hůř vstřebávat minerály.
Potřebujeme (na cca 45 malých sušenek):
- 1 středně velké vajíčko
- 70g čekankového sirupu
- 270g mandlí
- po zarovnané lžičce mleté skořice a kardamomu
- případně 45 malých loupaných mandliček na ozdobu
- špetku soli
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
- 2 plechy vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií na pečení.
- Ve výkonnějším mixéru/food procesoru postupně v několika dávkách nasekáme mandle, tak aby vznikla směs rozdílné hrubosti, s převahou jemné mouky.
- V robotu nebo míse prošleháme do pěny vajíčko (bílek i žloutek), čekankový sirup, koření a sůl.
- Když hmota zbělá, přisypeme mandlovou směs.
- Vzniklé hustší těsto odebíráme ve vodě namočenou lžičkou a tvoříme z něj malé hromádky. Každou hromádku pak navlhčenými prsty rozhrneme do tvaru sušenky; vrstva těsta by měla být vysoká necelý centimetr. pro slavnostnější příležitosti můžeme do každé sušenky lehce zamáčknout oloupanou mandli.
- Pečeme při 180°C (horkovzduch 160 °C) přibližně 10 minut, pak teplotu stáhneme o 20 stupňů a ještě zhruba 10 minut dosušujeme. Teplota i konkrétní doba pečení závisí na konkrétní troubě, sušenky by každopádně měly jen lehce po krajích zezlátnout a uvnitř zůstat spíš vláčné.
Výživové hodnoty na 1 sušenku (z 45 kousků):
Kcal: 41, bílkoviny: 1,4g, sacharidy: 0,5g, z toho cukry: 0,4g, tuky: 3,2g, z toho NMK: 0,3g, vláknina 2,2g.
Výživové hodnoty na 1 sušenku (z 45 kousků, varianta s cukrem):
Kcal: 45, bílkoviny: 1,4g, sacharidy: 2g, z toho cukry: 1,8g, tuky: 3,2g, z toho NMK: 0,3g, vláknina 0,4g.