Makovec s tvarohovou náplní
Extra nálož vápníku a celkem dost bílkovin. Vápník z rostlinných zdrojů tělo vstřebává hůře, než ze zdrojů živočišných, což je škoda, protože 100g máku ho obsahuje 1.400mg (pro srovnání: 100g parmazánu cca 1.100mg Ca, ementálu, goudy nebo eidamu cca 800, jogurtu 180, mléka okolo 130mg ve 100g). Vstřebatelnost vápníku podporuje současný příjem hořčíku a nutný je i vitamin D. Výzkumy naznačují, že vápník se lépe vstřebává i díky mléčnému tuku, konkrétně kyselině palmitové (beta palmitát) - v makovci proto máme jogurt i tvaroh.
Pokud v receptu zaměníme ovesné vločky za nějaké bezlepkové, případně dáme rovnou 200g pohankové mouky, získáme přirozeně bezlepkovou verzi.
Potřebujeme:
- 100g ovesných vloček, pomletých
- 100g pohankové mouky (nebo jiné)
- 30g vanilkového proteinového prášku (můžete nahradit moukou; ve 100g koláče bude cca o gram bílkovin méně)
- prášek do pečiva (např. ten od dr. Oetkera používá jako nosič kukuřičný škrob, takže je taky bez lepku)
- mletou skořici podle chuti
- 125g mletého máku
- 100g třtinového cukru
- 2 vejce
- 500g bílého jogurtu (v receptu použit jeden bílý řecký Milko a zbytek Hollandia)
- 500g nahrubo nastrouhaných jablek, i se slupkou
- 50g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 250g netučného tvarohu
- 200g cream cheese (např. Goldessa Cream cheese light, Philadelphia Light nebo Lučina)
- 70ml javorového sirupu (pokud možno grade B, ten je nejtmavší a má nejvýraznější chuť)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Nasekané ořechy přelijeme teplouou vodou a necháme stát.
- V míse smícháme vločky, mouku, proteinový prášek, mák, skořici a prášek do pečiva.
- (Nejlépe ve food procesoru) vyšleháme vejce s cukrem; když hmota zbělá, přidáme jogurt.
- Našlehaná vejce přimícháme k sypké směsi v míse, přidáme strouhaná jablka, okapané ořechy a promícháme.
- Vzniklou hmotu (měla by mít konzistenci krupicové kaše - pokud je tužší, přimícháme trochu vody) nalijeme na pekáč vyložený pečicím papírem. Buď použijeme pekáček cca 25*30 cm a upečený korpus rozřízneme naplocho, nebo standardní plech, na kterém bude nižší vrstava těsta, kterou po upečení překrojíme napříč, což je jednodušší.
- Pečeme při 180°C dozlatova, doba pečení záleží na síle vrstvy těsta i a konkrétní troubě. Po 20 minutách můžeme teplotu stáhnout na cca 160°C.
- Korpus necháme vychladnout a mezitím si smícháme nádivku z tvarohu, cream cheese a javorového sirupu.
- Vychladlý korpus rozřízneme na 2 poloviny (naplocho nebo napříč podle výšky), pomažeme krémem a necháme v chladu uležet.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 181, bílkoviny: 8,6, sacharidy: 22,4g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 6,6g.